Volledig scherm
Bezoekers worden verrast door de rinkelende telefoon. © Sophie Wassink

Poëzie rinkelt uit ouderwetse telefoon op de Brink

Tussen de boekenkramen in staat een ouderwetse telefoon midden op de Brink in Deventer. Gaat hij over? Schrik niet maar neem op. De Poëzie centrale belt met een speciaal gedicht. Het onderwerp kies je zelf uit.

Midden op de Brink, ter hoogte van restaurant El Popo staat een knaloranje ouderwetse telefoon. Bezoekers van de Deventer Boekenmarkt staren er nieuwsgierig naar. Opeens gaat hij over. ,,Neem op!” Roept een passant tegen zijn vrouw. Ze pakt de hoorn van de haak en luistert aandachtig.

Vragen beantwoorden

Een paar meter verderop bevindt zich de Poëzie Centrale. Vanuit dit centrale punt kunnen de dichters van Proces-Verbaal kiezen welke telefoon zij laten rinkelen. De bezoeker die opneemt doorloopt een live keuzemenu met tal van vragen. Aan de hand van de gegeven antwoorden komt de bezoeker uit bij het gedicht dat het beste aansluit bij zijn of haar wensen: kritisch, liefdevol of grappig? Lang of kort? Zwaarmoedig of luchtig?

Liefdevol

Mevrouw met de oranje telefoon aan haar oor kiest voor liefdevol en draait via de ouderwetse draaiknop nummer één. Ze luistert, glimlacht, legt de hoorn terug op de haak en wandelt vrolijk weg. ,,Dat was bijzonder.”

De telefoon op de Brink rinkelt nog tot 16.00 uur vanmiddag.

  1. Verbazing alom in Deventer politiek over plotselinge terugkeer bij PlusOV

    Verbazing alom in Deventer politiek over plotselin­ge terugkeer bij PlusOV

    Verbazing, ongenoegen en teleurstelling overheersten gisteravond het debat in de Deventer raadstafel over het voorstel van burgemeester en wethouders om het vraagafhankelijk vervoer (voormalige Regiotaxi) bij PlusOV te houden. Had de gemeenteraad immers niet eind oktober eensgezind besloten dat ze alle banden met de regionale vervoerscentrale wilde doorbreken? Deventer was toch klaar met PlusOV? Waar komt dan deze plotselinge ommezwaai vandaan?

In samenwerking met indebuurt Deventer