Volledig scherm
Bezoekers worden verrast door de rinkelende telefoon. © Sophie Wassink

Poëzie rinkelt uit ouderwetse telefoon op de Brink

Tussen de boekenkramen in staat een ouderwetse telefoon midden op de Brink in Deventer. Gaat hij over? Schrik niet maar neem op. De Poëzie centrale belt met een speciaal gedicht. Het onderwerp kies je zelf uit.

Midden op de Brink, ter hoogte van restaurant El Popo staat een knaloranje ouderwetse telefoon. Bezoekers van de Deventer Boekenmarkt staren er nieuwsgierig naar. Opeens gaat hij over. ,,Neem op!” Roept een passant tegen zijn vrouw. Ze pakt de hoorn van de haak en luistert aandachtig.

Vragen beantwoorden

Een paar meter verderop bevindt zich de Poëzie Centrale. Vanuit dit centrale punt kunnen de dichters van Proces-Verbaal kiezen welke telefoon zij laten rinkelen. De bezoeker die opneemt doorloopt een live keuzemenu met tal van vragen. Aan de hand van de gegeven antwoorden komt de bezoeker uit bij het gedicht dat het beste aansluit bij zijn of haar wensen: kritisch, liefdevol of grappig? Lang of kort? Zwaarmoedig of luchtig?

Liefdevol

Mevrouw met de oranje telefoon aan haar oor kiest voor liefdevol en draait via de ouderwetse draaiknop nummer één. Ze luistert, glimlacht, legt de hoorn terug op de haak en wandelt vrolijk weg. ,,Dat was bijzonder.”

De telefoon op de Brink rinkelt nog tot 16.00 uur vanmiddag.

 1. Man die niet kan slapen is overweldigd door alle reacties en denkt aan platform voor ‘mensen als ik’
  PREMIUM

  Man die niet kan slapen is overwel­digd door alle reacties en denkt aan platform voor ‘mensen als ik’

  De 41-jarige Deventenaar Michel Jansen, de man die niet kan slapen en in de Stentor zijn verhaal vertelde, is overweldigd door tientallen reacties die hij na de publicatie heeft ontvangen. ,,Ik ben bekaf. Ja, dat je onder de reacties mensen aantreft waarin je je eigen verhaal helemaal herkent, dat geeft maar kost ook heel veel energie.’’ Hij overweegt nu een platform op internet in te richten voor ‘mensen zoals ik’.
 2. Zoetekauw, vieze voetjes en natuurlijk de oorlog: Deventer ouderen schrijven verhalen over herinneringen
  PREMIUM
  video

  Zoetekauw, vieze voetjes en natuurlijk de oorlog: Deventer ouderen schrijven verhalen over herinnerin­gen

  Wie vraagt je nog specifieke dingen van vroeger? Hoe je hebt leren schrijven? Of je van jujubes hield, of van marsepein? Welk eten van je moeder je nog steeds kunt ruiken of naar de geboorte van je eerste kind? En nog meer bijzonder: wie vraagt je die verhaaltjes op te schrijven? Een aantal bewoners van verpleeghuis PW Janssen in Deventer ging de uitdaging aan. Twee van hen staan op het Overijssels Boekenbal op het podium.

In samenwerking met indebuurt Deventer