Tussen deze bomen komen tijdelijk vijftig fietsenrekken.
Volledig scherm
Tussen deze bomen komen tijdelijk vijftig fietsenrekken. © -

Pontbaas over fietsenrekken Mimik op Deventer IJsselkade: ‘Geen gezicht’

,,Mooi is anders, geen gezicht eigenlijk.’’ Pontbaas Geert Scheers steekt zijn ergernis over het plan om bijna vijftig fietsenrekken te plaatsen op de kade langs de IJssel niet onder stoelen of banken. De rekken bedoeld voor bezoekers van filmtheater Mimik zijn gepland niet zo ver van de opstapplaats van de pont. 

Zodra Mimik opengaat wil de gemeente op een aantal plekken in de buurt van het filmtheater proefdraaien met tijdelijke fietsenrekken voor bezoekers. En zo bepalen waar in totaal 120 rekken definitief het beste kunnen komen. De kade is een van die proefplekken. Scheers noemt wel positief dat het een proeflocatie is. ,,Dan ziet iedereen dat je op die plek geen fietsen moet willen. Het is toch het eerste wat je ziet als dagjesmensen vanaf de pont stappen. Die bomen op die kade moet je vrij houden.‘’ In de praktijk zetten veel meer mensen er de fiets neer dan er rekken staan, vreest Scheers. 

De Stentor berichtte eerder deze week over de proefplekken, uit een conceptrapport van wethouder Frits Rorink (CDA), dat niet breed is gedeeld.

Verknallen

Oppositiepartij VVD is ook kritisch, zegt raadslid Bas Donkers. ,,Na alle blunders, tegenvallers en politieke perikelen bij de bouw van het filmtheater, is men er nu eindelijk achter dat er nog iets vergeten is: fietsenstallingen.’’ ‘Tekenend’ voor hoe het project wordt uitgevoerd, stelt Donkers.

Volgens Donkers zorgen alle oplossingen ‘ieder voor zich weer voor problemen’ en hij spreekt over het ‘verknallen van de IJsselpromenade’. ,,Op andere plekken (toegang Nieuwe Markt, red) wordt ruimte afgesnoept van voetpaden en trottoirs. Ook onwenselijk.’’

Wethouder  Rorink (CDA) bestrijdt dat te laat is gedacht aan fietsenrekken. ,,Ik ben daar al maanden over in overleg, met inbreng van alle belanghebbenden. ‘’ Had dat niet al bij de vaststelling van de bouwplannen jaren terug al moeten worden benoemd, weliswaar voor zijn tijd? ,,Vind ik niet, de wereld zag er toen anders uit. Met proefopstellingen pakken we het nu juist slim aan en zien in de praktijk wat wel en niet werkt.‘’

In samenwerking met indebuurt Deventer