Ramkraak bij dure kledingwinkel in Deventer gefilmd, daders crashen met vluchtauto op A28

update & videoInbrekers hebben vannacht met grof geweld toegeslagen in de binnenstad van Deventer. Met een auto werd ingereden op kledingwinkel Auckland, waarna meerdere daders de zaak plunderden en ervandoor gingen. De met kleding volgestouwde vluchtauto kwam uiteindelijk op de A28 terecht, maar crashte bij afrit 22 (Lichtmis), ten noorden van Zwolle. De daders zijn gefilmd en twee mannen zijn aangehouden.

De brute ramkraak vond even voor 05.30 uur plaats aan de Engestraat in Deventer. Volgens twee omwonenden, die wakker werden van glasgerinkel, reden de daders met een auto eerst de glazen deur van de winkel kapot. Vervolgens zouden ze opnieuw een ‘aanloopje’ hebben genomen en door het speciale beveiligingshek zijn gereden.

Volledig scherm
De auto reed dwars door de winkelpui van Auckland in Deventer. © News United / Rens Hulman

Dure kleding

Vier mannen zouden de winkel hebben bestormd na de kraak. Ze namen dure kleding mee naar buiten en sloegen op de vlucht in een andere auto. ‘Een snelle Audi’, aldus getuigen. Op de auto die in de winkel werd achtergelaten waren met ducttape kentekenplaten geplakt.

Volledig scherm
Een van de meegenomen jassen werd achtergelaten op straat. © News United / Rens Hulman

Crash op A28

De politie zette de achtervolging in. Volgens een woordvoerster van de politie verloren agenten de auto echter uit het oog. De Audi kwam weer in beeld na een melding van een gecrashte auto bij afrit 22 op de A28. Dat bleek de vluchtwagen te zijn. Afgaande op foto's ramde de auto door een lantaarnpaal en kwam hij naast de weg terecht.

De verdachte(n) zijn na het ongeluk te voet gevlucht. De politie heeft inmiddels twee mannen. Over wie het zijn en op welke manier ze zijn aangehouden is nog niets bekend. Daarnaast is de politie op zoek naar nog twee verdachten.

Volledig scherm
De vluchtauto crashte nabij de A28 bij Nieuwleusen. © News United / Stefan Verkerk

In Deventer gaat de forensische opsporing onderzoek doen bij de kledingwinkel. Hoe groot de schade is, is niet bekend, maar volgens de getuigen werden tientallen kledingstukken gestolen. Auckland verkoopt dure merken als Hugo Boss, Armani, Tommy Hilfiger en Ralph Lauren.

Omwonenden hebben de daders gefilmd. Herkenbaar zijn de daders niet, maar goed te zien is hoe de ramkraak in zijn werk is gegaan. Met een kleinere auto is de glazen winkelpui geramd, inclusief het rolluik ter beveiliging. De auto kwam helemaal in de winkel terecht. Verderop staat de vluchtauto klaar, een blauwe Audi. Daders rennen de winkel in en verlaten die met kleding in de handen. Op de beelden zijn vier personen te zien.

Meerdere mensen waren getuigen van de politie-achtervolging, blijkt uit berichten op Twitter:

In samenwerking met indebuurt Deventer