Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Rechter haalt streep door kortere openingstijden poolcafé Deventer

De eigenaar van The Poolroom uit Deventer kan opgelucht ademhalen. De rechter vindt het besluit van de gemeente Deventer dat het café minder lang open mag, onzorgvuldig. Dat betekent dat het café weer de oude sluitingstijden mag hanteren.

Dat bleek woensdag uit het vonnis van de voorzieningenrechter in Zwolle. Dit is precies wat uitbater Zafer Seyfi en zijn advocaat wilden bereiken toen ze het kort geding aanspanden. De uitbater vreesde het einde van zijn café als het besluit van de gemeente overeind bleef.

Het poolcafé mocht altijd doordeweeks tot één uur ‘s nachts openblijven. Sinds begin dit jaar is dat nog maar tot elf uur in de avond. De reden voor dat besluit: aanhoudende klachten van omwonenden. In het pand zit al sinds juni 1989 een biljartlokaal.

Het besluit van de burgemeester in december vorig jaar om de openingstijden van het café toch te beperken, is mede gebaseerd op klachten uit 2018. De gemeente voerde vervolgens gesprekken met de klagende omwonenden en met de uitbater, maar hield daar kennelijk geen dossier van bij.

Eerdere klachten

Ook is de rechter onbekend wat er nu met die klachten is gedaan. Nergens uit blijkt dat de gemeente daarop actie ondernam. Wat vooral ontbreekt, is de aanleiding op in december vorig jaar het besluit te nemen. Blijkbaar waren eerdere klachten geen aanleiding voor het nemen van deze maatregel, aldus de rechter. De burgemeester won vooraf geen informatie in bij de politie en de uitbater is niet vooraf schriftelijk geïnformeerd. Dat maakt dat het besluit niet zorgvuldig genoeg gemaakt is.

  1. Metamorfose: Van een lege Heilig Hart kerk naar een straks bruisend schoolgebouw in Deventer
    PREMIUM

    Metamorfo­se: Van een lege Heilig Hart kerk naar een straks bruisend schoolge­bouw in Deventer

    Van de buitenkant is de Heilig Hart nog dezelfde kerk. Er staan alleen al tijden busjes en werkcabines opgestapeld op het voorterrein. Bouwmensen lopen af en aan. Maar op het oog is er nog weinig te zien. Binnen des te meer. De bouwers hebben er dan ook alle vertrouwen in dat de nieuwe Deventer school in mei open kan. De contouren van tien lokalen in het middenschip tekenen zich af. Een kijkje in de kerk die school gaat worden.

In samenwerking met indebuurt Deventer