Volledig scherm
PREMIUM
Arthur Brand heeft in de kunstwereld de bijnaam ‘Indiana Jones’, maar is naar eigen zeggen altijd een gewone jongen gebleven. © Marcel Israel

Reputatie Arthur Brand: ‘Ik kan CNN bellen dat ik Atlantis gevonden heb en ze geloven me meteen’

Arthur Brand (49) verrast vriend en vijand inmiddels met de regelmaat van de klok met het terugvinden van gestolen of verloren gewaande kunst. Zijn reputatie snelt hem voorbij: ,,Vroeger namen ze me niet zo serieus. Nu kan ik CNN bellen dat ik Atlantis gevonden heb en ze geloven me meteen.”    

Vandaag is het de verloren gewaande ring van Oscar Wilde, eerder dit jaar een gestolen Picasso van 70 miljoen euro en in 2014 misschien wel zijn beroemdste vangst: de paarden van Hitler. Arthur Brand lijkt er zijn hand niet meer voor om te draaien om kunst uit het criminele circuit weer bij de eigenaar terug te brengen. ,,Ik belde laatst aan bij zo'n crimineel met gestolen kunst die ik op het spoor was gekomen. ‘Jezus Brand, jij ook nog’, zei hij. Dan hebben ze hun bezit jaren schuil kunnen houden en dan sta ik daar. Dan weten ze dat ze het kwijt zijn. Ze moeten het wel inleveren, want anders komt de politie.”

In samenwerking met indebuurt Deventer