Volledig scherm
Schade aan auto na de kettingbotsing op de A1; afgelopen dinsdag raakten zes auto's beschadigd bij een kettingbotsing. Vanochtend was het opnieuw raak. © News United/Jan Willem Klein horstman.

Rijkswaterstaat: niet meer ongelukken op A1 door werk aan verbreding, het is de tijd van het jaar...

Een kettingbotsing op de snelweg A1 zorgde vanochtend voor een file van 10 kilometer richting Deventer. Ook dinsdag was het raak, bij Bathmen, toen zes auto’s botsten. Toch zorgen de werkzaamheden voor de verbreding van de snelweg niet voor meer ongelukken dan normaal, zegt woordvoerder Carine Portengen van Rijkswaterstaat. ,,In de herfst zien we wel altijd een toename.”

Het lijkt alsof er opvallend veel ongelukken zijn sinds de werkzaamheden, maar volgens Rijkswaterstaat zijn er sinds er gewerkt wordt niet meer ongelukken dan normaal. Wat wel meespeelt mogelijk in het beeld van een recente toename; de herfst. Portengen: ,,Dan zien we altijd een toename. Dan is het drukker op de weg, mensen pakken sneller de auto, ook vanwege het weer.” 

Zeker toen er net gewerkt werd aan de A1, waren er veel klachten over hardrijders op de stukken waar gewerkt wordt. Daar geldt een tijdelijke maximumsnelheid van 90 kilometer per uur, maar lang niet iedereen hield zich daar aan. De politie hield daarop extra controles. ,,Nu wordt daar niet meer te hard gereden’’, aldus Portengen. 

Portengen schetst juist een positief beeld, ook van de vertragingen. Op van A naar Beter schat Rijkswaterstaat de vertraging tussen bijvoorbeeld Deventer en Almelo door de werkzaamheden op tussen de 10 en 30 minuten. ,,In de praktijk zien we dat die vertragingen lager liggen dan we vooraf hadden ingeschat.” 

In samenwerking met indebuurt Deventer