Rinus Schotman (81) heeft dementie. Normaal gaat hij elke woensdag naar zorgboerderij Bij Tjoonk, maar wegens de coronacrisis kan dit niet meer. Om de structuur te bewaren voor hem en zijn vrouw, krijgt hij huiswerk: maak een perspotje en stop die voel met zonnebloempitten.
Volledig scherm
PREMIUM
Rinus Schotman (81) heeft dementie. Normaal gaat hij elke woensdag naar zorgboerderij Bij Tjoonk, maar wegens de coronacrisis kan dit niet meer. Om de structuur te bewaren voor hem en zijn vrouw, krijgt hij huiswerk: maak een perspotje en stop die voel met zonnebloempitten. © FOTO HISSINK

Rinus (81) uit Deventer heeft dementie en vergeet steeds wat corona is en waarom hij binnen moet blijven

Rinus Schotman (81) is vaak boos of emotioneel. Hij lijdt aan dementie. Door de coronacrisis is hij aan huis gebonden. ,,Ik ben een vrije vogel, weet u. Nu zit ik vast. Ik mag de deur niet uit.” Zorgboerderij Bij Tjoonk in Deventer, waar hij normaal elke woensdag naartoe gaat, helpt hem in deze moeilijke tijd.

Vijf jaar geleden tekenden de eerste verschijnselen van dementie zich af bij Rinus Schotman. Hij was geregeld zijn sleutels kwijt en kwam slecht uit zijn woorden. Dochter Jolanda (52): ,,Uit verschillende testen kwam uiteindelijk de diagnose: vasculaire dementie.” Veel van vroeger weten, maar dingen van nu vergeten. Acceptie is het moeilijkst. De familie heeft een manier gevonden om met de dementie van Rinus om te gaan. In huis ligt een boek met pictogramman. Als Rinus niet uit zijn woorden kan komen, wijst hij aan wat hij bedoelt.

In samenwerking met indebuurt Deventer