Roeiers uit Deventer en Oene doen mee aan oceaanrace als strijd tegen het vele plastic
Tristan Sim (41) uit Deventer en Aidan Scherpbier (37) uit Oene proberen de bewustwording rondom het wegwerpplastic te vergroten. Onder meer door deel te nemen aan de zwaarste roeirace ter wereld.
Het is maar een klein stukje lopen, vanaf zijn huis in het buitengebied in Oene naar de rivier de IJssel. Daar laten Aidan Scherpbier en zijn 6-jarige zoontje Skip zien hoe groot het probleem is rondom het weggegooide plastic in en rond de wateren.
Ook deze middag wordt de ene na de andere verpakking gevonden. ,,We maken ons zorgen. Voor jongeren en jeugd is plastic opruimen niet leuk. We proberen het om te draaien; het moet juist cool worden."
Bewustwording
Samen met zijn kompaan Tristan Sim uit Deventer werkt Aidan Scherpbier aan meer bewustwording bij met name jongeren. Dat doet hij bijvoorbeeld in samenwerking met scholen als Deltion in Zwolle en Saxion in Deventer. Het tweetal geeft voorlichtingen en lezingen, zoals vanavond tijdens de duurzaamheidsavond van het CDA in Epe, bij de RSG.
Het grootste doel rond dit project is om gezamenlijk mee te doen aan de zwaarste roeirace van de wereld: de Talisker Whisky Atlantic Challenge. Een jaarlijkse wedstrijd, over 5000 kilometer, dwars over de Atlantische Oceaan. ,,Eind 2017 maakte ik kennis met Mark Slats en met de Dutch Atlantic Four. Zij hebben al eens meegedaan. Ik ben me erin gaan verdiepen en het lijkt ons fantastisch om mee te doen", zegt Scherpbier, die al jaren samen roeit met Sim.
Jaarlijkse roeiwedstrijd
Het doel is om in 2021 deel te nemen aan de jaarlijkse roeiwedstrijd. ,,We hebben ons al aangemeld. Het eerste deel van het geld is overgemaakt. Omdat het zo'n grote wedstrijd is, hebben we veel voorbereiding nodig. Bijvoorbeeld om sponsoren te werven. We hebben geld nodig voor de boot en het inschrijven. Daar zijn we nu volop mee bezig. We willen juist zoveel mogelijk risico's voorkomen door een goede voorbereiding."
Het tweetal doet onder de naam Team Migaloo, verwijzend naar de enige witte bultrug ter wereld, mee aan de wedstrijd. Daaraan is het goede doel 'By the ocean we unite' gekoppeld, dat onderzoek doet naar de plastics in de Nederlandse zeeën. ,,We proberen alles duurzaam te doen. Bijvoorbeeld met het voedsel op de boot."
60 dagen samen
Als alles volgens plan verloopt, is het tweetal veertig tot zestig dagen volledig op elkaar aangewezen. ,,We zijn nu vooral praktische zaken aan het regelen. Uiteindelijk moeten we ook intensief gaan trainen. Het is wel een droom, iets wat bij ons past. Ik ga voor het avontuur. En wellicht kunnen we de race ook nog winnen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Naoorlogse huisjes in Olst terecht geweerd van monumentenlijst: ‘Meedenken tegen ons gebruikt’
Sloop van de montagewoningen aan de Olsterkampweg in Olst komt steeds dichterbij. De rechter heeft geoordeeld dat de gemeente Olst-Wijhe de monumentenaanvraag voor vier huizen terecht heeft afgewezen. Erfgoedvereniging Heemschut legde de kwestie voor aan de rechter en vangt bot. ,,Heel bitter.’’ -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
BMW-bestuurder speelt snelheidsspel op A1 en denkt ermee weg te komen: ‘Zorgelijke situatie’
Twee BMW-bestuurders reden gistermiddag wel erg hard op de A1 bij Bathmen. Eén van hen, een 24-jarige man, noteerde na correctie een snelheid van 183 kilometer per uur, terwijl 100 overdag is toegestaan. Een forse overtreding dus maar de man dacht dat hij er wel mee weg kon komen. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Nieuws gemist? Lachen om je energierekening • Knap staaltje weilandvliegen
Goedenavond! Geen tijd gehad om vandaag het nieuws te volgen? Met deze update ben jij binnen 2 minuten op de hoogte.
-
PREMIUM
Verbazing over lage ongevalscijfers op gevaarlijke Deventer rotondes: ‘Gebeuren veel meer ongelukken’
Deventenaren vinden het goed dat de gemeente twee onoverzichtelijke rotondes in de stad gaat aanpakken. Maar er is ook verbazing: hoe komt de gemeente aan ‘slechts’ vier ongevallen, de laatste drie jaar op het Noorderplein bij de Zwolseweg? ‘Het zijn er in de praktijk veel meer’, is de teneur in lezersreacties. -
-
-
PREMIUMatletiek
Boons kijkt weer ambitieus vooruit: ‘Uiteindelijk wil ik een keer naar die Olympische Spelen’
Na twee jaar liep Eefje Boons dit weekend voor het eerst weer een 60 meter horden indoor. Met een goede basis, veel zelfvertrouwen en werk als mentale therapie, kijkt ze ambitieus vooruit. ,,Uiteindelijk wil ik een keer naar die Olympische Spelen.” -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
In samenwerking met indebuurt Deventer