Volledig scherm
Een boom viel rakelings langs het huis van Wonno Postma (35) in Ugchelen. © Luciano de Graaf

Storm Ciara neemt in kracht verder af: veel schade door noodweer

Storm Ciara raasde vandaag over Nederland. Het KNMI waarschuwde niet voor niets al dagenlang voor noodweer, zo bleek. Ciara gaf ook in Oost-Nederland veel schade: tientallen bomen sneuvelden, daken werden vernield en ook het verkeer ondervond veel hinder.

Op het hoogtepunt van de storm werden zelfs in het binnenland windstoten gemeten van ruim boven de honderd kilometer per uur. En dat is zeer uitzonderlijk. De hoogst gemeten windsnelheid aan de kust vandaag was 129 kilometer per uur. Dat is overigens beduidend minder dan het record in Nederland.

Schade

Met name de brandweer had het razend druk vandaag. Alle posten waren volledig bezet en al het materieel werd ingezet om de schade en overlast door de storm meteen te bestrijden. Volgens de korpsen in IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Flevoland kwam er uiteindelijk gemiddeld iedere drie minuten een melding binnen. In Zwolle, Hardenberg en Deventer moest de brandweer het vaakst uitrukken. Verzekeraar Interpolis meldt dat het al tenminste zeshonderd schademeldingen ontving. Een overzicht van de totale hoeveelheid schade wordt mogelijk morgen duidelijk.

Ochtendspits

De wind neemt in de komende uren steeds verder af, maar het blijft nog urenlang onstuimig. Rijkswaterstaat, ANWB en ook de NS waarschuwen dan ook voor zware ochtendspits morgenochtend. Hoewel de echte storm dan al voorbij is, worden er nog altijd zware windstoten verwacht.

Lees alles over het verloop van de storm Ciara terug in het liveblog.

Volledig scherm
De brandweer kwam zondag rond 18:00 uur in actie voor een omgewaaide boom op de Espelerlaan in Emmeloord. © GinoPress B.V.
Volledig scherm
Rond 15.30 uur is een deel van het dak van een flatgebouw aan de Staalstraat in Emmeloord gewaaid. © AS Media
Volledig scherm
Boeren schieten te hulp na een ongeluk. © Farmers Defence Force
Volledig scherm
Een boom blokkeert een deel van de N377. © Emiel Geerding / News United
Volledig scherm
De Storm Ciara zorgt al voor de nodige schade. © Fotopersbureau Bert Jansen
  1. Metamorfose: Van een lege Heilig Hart kerk naar een straks bruisend schoolgebouw in Deventer
    PREMIUM

    Metamorfo­se: Van een lege Heilig Hart kerk naar een straks bruisend schoolge­bouw in Deventer

    Van de buitenkant is de Heilig Hart nog dezelfde kerk. Er staan alleen al tijden busjes en werkcabines opgestapeld op het voorterrein. Bouwmensen lopen af en aan. Maar op het oog is er nog weinig te zien. Binnen des te meer. De bouwers hebben er dan ook alle vertrouwen in dat de nieuwe Deventer school in mei open kan. De contouren van tien lokalen in het middenschip tekenen zich af. Een kijkje in de kerk die school gaat worden.

In samenwerking met indebuurt Deventer