Volledig scherm
© ANP XTRA

Zorginstelling Meesterwerk wil dwangsom van tafel: ‘Gemeente Deventer snapt niet wat een zorgwoning is’

Wanneer is een appartement een zorgwoning? De gemeente Deventer legde zorginstelling Meesterwerk een dwangsom van 10.000 euro op omdat het zorgwoningen had aan de Polstraat waar dat niet is toegestaan. Volgens de instelling ging het gewoon om toegestane, zelfstandig wonende cliënten.

Beide partijen stonden vrijdag tegenover elkaar voor de bestuursrechter in Zwolle. Zowel Meesterwerk als de partij van wie de instelling het pand huurde kregen van de gemeente een dwangsom van 10.000 euro opgelegd. Beide partijen betaalden meteen, maar waren het oneens met de redenering van het college van Deventer.

Na klachten uit de buurt over geluidsoverlast concludeerde het college dat het om zorgwoningen gaan. Maar wat maakt een woning een ‘zorgwoning’? ,,Bepalend is of de bewoner zorg nodig heeft om zelfstandig te kunnen functioneren’', zei een woordvoerder van het college in de rechtszaal. ,,Hier was helemaal geen sprake van een overwegend verzorgend karakter’', zei advocaat Johan van Groningen namens Meesterwerk en de verhuurder. De appartementen zijn nooit zorgwoningen geweest. Het ging volgens Meesterwerk om zelfstandig wonende cliënten die bijvoorbeeld elders een dagbesteding hadden. Het waren voornamelijk cliënten met een verstandelijke beperking.

Overlast

Dat er overlast was vanuit de buurt, is ook geen reden om de bewoning te moeten staken, vond de raadsman. Het ging om klachten over onder meer harde muziek, legde de gemeente uit. ,,Het wordt nu verhuurd aan jongeren die ‘s avonds wel eens een pilsje drinken of de muziek wat harder hebben staan’', reageerde de advocaat. Maar dergelijke klachten kunnen niet gebruikt worden als criterium om aan te geven dat het gebruik van het appartementencomplex niet in de buurt past. De raadsman wil dat de dwangsom van tafel gaat.

De uitspraak volgt binnen zes weken.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
 1. GA Eagles-fan Tristan (15) glipt klas uit om uit-kaart tegen RKC veilig te stellen
  PREMIUM
  video

  GA Eag­les-fan Tristan (15) glipt klas uit om uit-kaart tegen RKC veilig te stellen

  Tristan (15) glundert van oor tot oor. Natuurlijk was hij erbij woensdagavond, in de bijna-laatste minuut dat Go Ahead Eagles toch scoorde en won in Den Bosch. De playoffs in, dat is een droom waarvan Tristan hoopt dat hij pas wakker wordt als ‘Kowet’ twee keer gewonnen heeft. Er zitten nog twee wedstrijden tegen RKC Waalwijk tussen droom en werkelijkheid. De vlaggenzwaaier van Sfeerteam ADHD (Active DieHards Deventer) gaat er de komende nachten nog net niet wakker van liggen.
 2. Deventer hunkert naar de eredivisie: losse tickets GA Eagles voor play-offs binnen half uur uitverkocht
  poll & Video

  Deventer hunkert naar de eredivisie: losse tickets GA Eagles voor play-offs binnen half uur uitver­kocht

  Deventer hunkert naar de eredivisie. Binnen vijfentwintig minuten waren vanochtend de losse tickets voor finale van de play-offs tegen RKC uitverkocht. De grote toestroom van fans, zowel bij de fanstore als online, zorgde voor ronkende en vastlopende kaartverkoopsystemen. Seizoenkaarthouders kunnen hun kaarten nog tot morgen 12.00 reserveren. Daarna komen eventueel nog wat nieuwe losse tickets vrij.

In samenwerking met indebuurt Deventer