Volledig scherm
© Twitter

10 jaar Twitter: de grootste hoogte- en dieptepunten

Feest voor twitteraars: het social mediaplatform bestaat maandag precies tien jaar. Een bescheiden overzicht.

Met deze tweet van Twitter-topman Jack Dorsey begon het allemaal:

Het was een aanzetje voor miljarden berichten, hashtags en retweets die nog zouden volgen. Veel van die tweets hebben inmiddels een iconische status veroverd.

Neem bijvoorbeeld de groepsselfie die Ellen Degerenes nam tijdens de Oscars in 2014. De tweet werd binnen een uur tijd meer dan 1,5 miljoen keer geretweet. Twitter zelf maakte speciaal voor hun verjaardag nog een overzicht van de grootste 'successen'. Denk aan de toetreding van de Paus op Twitter, de eerste tweets vanuit de ruimte of over de Arabische Lente, maar ook berichten waarin we massaal stilstonden bij de dood van verschillende iconen, zoals Nelson Mandela. In de video wordt eveneens stilgestaan bij de kracht van het medium bij grote aanslagen, zoals in Boston en Parijs.

Twitter diende ook als handig platform voor iedereen die op zoek was naar een baan. Door de jaren heen bleek de hashtag #vacature telkens weer een van de populairste te zijn.

140 tekens
In het decennium dat Twitter nu bestaat is de discussie over het beperkte aantal van 140 tekens waarmee je een tweet kunt opstellen, meerdere keren aangezwengeld. Afgelopen weekend lijkt er (opnieuw) een voorlopig einde te zijn gekomen aan die discussie. Dorsey zei in een interview met The Today Show dat het social mediaplatform de limiet van 140 tekens handhaaft. 

In januari was er nog veel rumoer toen er geruchten gingen dat Twitter de 140 tekens-grens zou oprekken naar 10.000 tekens. Volgens experts zou dat het faillissement van het platform betekenen, dat vooral groot is geworden dankzij de beperking van die 140 tekens. De liefhebbers kunnen hun hart dus rustig ophalen.

Daling
Begin dit jaar werd bekend dat Twitter steeds minder in trek is bij Nederlanders. In 2015 is 11 procent van alle Nederlandse gebruikers afgehaakt. Onder die groep zaten vooral jongeren.

Het social mediabedrijf was het niet eens met de conclusies van het onderzoek. Zij stelden dat er meer gebruikers zijn en het gebruik stabiel is. Maar ja, de fervente twitteraar wordt wel steeds ouder.

Voor veel gebruikers maakt het maandag allemaal even niet uit. Het is gewoon feest, blij als ze zijn met het jubileum. En ja, uiteraard wordt het feestje opgeleukt met een hashtag: #lovetwitter.

Bekijk hier de eerste tweet van alle gebruikers of die van jezelf.