Volledig scherm
© thinkstock

Ambtenaren verlekkeren zich aan privégegevens BN'ers

Ambtenaren verlekkeren zich aan gevoelige privégegevens van bekende Nederlanders. Ruim 140 keer vergaapten medewerkers van 13 gemeentelijke sociale diensten zich aan de alimentatiebetalingen, schulden, villa's en wagenparken van voetballers en filmsterren.

Quote

Wat is er leuker dan gluren in de persoonlij­ke besognes van filmster­ren, auto's van de stervoet­bal­lers, alimenta­tie­kos­ten van aan lager wal geraakte schrijvers of het salaris van een schnabbel­ko­ning?

Dat blijkt uit een overzicht van de inspectie en het ministerie van Sociale Zaken, in handen van het AD. De privacyschendingen kwamen eind vorig jaar aan het licht.

Steekproefsgewijs nam de inspectie de bescherming van privédata in tachtig gemeenten onder de loep. Ook werd de zoekgeschiedenis van ambtenaren gefilterd op 'onnodig' speuren in de privédata van honderd willekeurig gekozen BN'ers.

Suwinet
Uit het inspectieoverzicht blijkt nu dat ambtenaren 146 keer keken in de privédata van BN'ers. Zij deden dat via Suwinet, een speciale database waarin instanties als de Belastingdienst, de IB-groep, Kadaster, Rijksdienst Wegverkeer en het UWV hun persoonsgegevens met gemeenten uitwisselen.

Doorgaans gebruikt een handvol ambtenaren per gemeente Suwinet om te checken of iemand een uitkering kan krijgen. Maar met zo veel smeuïge privégegevens van BN'ers binnen handbereik, ligt misbruik op de loer.  Want wat is er leuker dan eens te gluren in de persoonlijke besognes van filmsterren, auto's van de stervoetballers, alimentatiekosten van aan lager wal geraakte schrijvers of het salaris van een schnabbelkoning?

Drechtsteden spant de kroon
Ambtenaren van dertien gemeenten en regionale sociale diensten namen zonder enige reden een kijkje in de privacygegevens van bekend Nederland. Met name het Bureau Drechtsteden, waaronder gemeenten als Dordrecht, Zwijndrecht en Alblasserdam vallen, spant de kroon. Daar werd 51 keer in de gegevens van BN'ers geneusd via Suwinet.

Ook bij de sociale dienst van Utrecht (28 keer), Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (19), Orionis Walcheren (10) en Huizen (9) gaan weetjes over BN'ers boven de bescherming van privégegevens.

'Vreselijk geschrokken'
Directeur Yvonne Bieshaar van de Sociale Dienst Drechtsteden is 'vreselijk geschrokken' van het privacymisbruik in haar organisatie. 'Absoluut onacceptabel. Direct toen we een melding kregen hebben we onderzoek gedaan naar de verantwoordelijke persoon. Het bleek  een stagiair te zijn. We hebben hem meteen de wacht aangezegd en een melding gedaan bij zijn opleiding.'

Nu controleert een speciale afdeling eens per maand alle zoekgegevens van onze medewerkers. Het onderzoek naar BN'ers is het topje van de ijsberg. In een recent rapport schreven inspecteurs dat 'de beveiliging van Suwinet door gemeenten ondanks diverse inspanningen en onderzoeken van de inspectie onder de maat is.'

Beveiliging zorgwekkend
Het gebrek aan beveiliging van persoonsgegevens bij gebruik van Suwinet noemt de inspectie 'zorgwekkend'. Immers: vier procent van alle gemeenten voldoet aan alle essentiële normen voor databescherming via Suwinet, 13 procent voldoet nergens aan.

In haar eerste termijn als staatssecretaris klaagde Klijnsma al dat de informatiebeveiliging rond Suwinet volop gebreken vertoont. Recentelijk riep ze gemeenteraadsleden nog op kritische vragen te stellen aan hun colleges over de bescherming van privégegevens.