Volledig scherm
© Belastingdienst

Belastingdienst waarschuwt voor nieuwe serie valse e-mails

De Belastingdienst waarschuwt voor valse e-mails met als afzender het Justitieel Incassobureau (CJIB). Daarin worden de ontvangers gewaarschuwd dat er nog een bedrag zou openstaan vanwege een verkeersovertreding. Boetes of aanmaningen worden volgens de Belastingdienst nooit verstuurd via e-mail. Dit soort berichten zijn dus altijd vals en de ontvanger kan ze het beste weggooien.

Het is niet de eerste keer dat er wordt gewaarschuwd voor zogenoemde phishing mails. Eerder werden ook al berichten gestuurd die zogenaamd van de Belastingdienst en incassobureau Intrum Justitia zouden zijn. ,,Trap er niet in”, zo luidt de waarschuwing. De dienst geeft een aantal tips om valse mails te herkennen. ,,Oplichters gebruiken vaak een andere manier om te betalen dan het CJIB. Ze vragen u bijvoorbeeld te betalen via een voucher.”

Digitale criminaliteit

Een phishingmail is een manier waarop kwaadwillenden proberen om je geld afhandig te maken of malafide software te laten installeren. Via een linkje wordt dan opgeroepen een bedrag over te maken of wordt een besmet bestand aangeboden. De belastingdienst en het CJIB raden aan niet op de links te klikken en nooit bijlagen te openen. Besmette bijlagen kunnen ongewild nieuwe software installeren op een computer, die criminelen dan weer kunnen misbruiken.