Volledig scherm
De smoglevels zijn momenteel vrij hoog in Peking. © Mark Zuckerberg via Facebook

Chinezen verbaasd over hardloopfoto Zuckerberg

Een door Facebook-baas Mark Zuckerberg (31) gedeelde hardloopfoto heeft voor nogal wat commotie gezorgd in China. Op de foto is te zien hoe Zuckerberg zonder mondkapje door Peking rent. Hij kon de foto bovendien probleemloos op Facebook plaatsen, zonder last te hebben van de gebruikelijke firewall.

Quote

De stofzuiger van vlees en bloed is beter als die van Amerikaanse makelij is

Peng Yuanwen

Mark Zuckerberg deelde de foto vrijdagochtend in het kader van zijn project A Year of Running. Op iedere plek die hij bezoekt, loopt hij een rondje en dus mocht Peking niet ontbreken. Hij bezoekt de stad vanwege een economische conventie komend weekend. De door hem gedeelde foto, gemaakt op het Plein van de Hemelse Vrede, kan echter rekenen op fors meer kritiek dan de voorgaande foto's.

Geen mondkapje
Chinezen verbazen zich onder andere over het niet dragen van een mondkapje. Het luchtvervuilingsniveau in Peking is momenteel vijftien keer hoger dan veilig is. Inwoners vragen zich daarom af of het hardlooprondje van Zuckerberg het zoveelste gebaar was om de Chinese autoriteiten te plezieren, die blijven beweren dat ze langzaamaan het gevecht tegen luchtvervuiling aan het winnen zijn.

De Chinese journalist en fervent hardloper Peng Yuanwen grapte dat de longen van Zuckerberg eigenhandig de smog uit de lucht van Peking gefilterd hebben. ,,De stofzuiger van vlees en bloed is beter als die van Amerikaanse makelij is", schreef hij. 

Geblokkeerd
Wat de Chinezen ook verbaast, is dat Zuckerberg er blijkbaar wel in slaagt om in China berichten op Facebook te plaatsen. Voor Chinese burgers is dat onmogelijk, aangezien de website voor hen geblokkeerd is. Studentenactivist Joshua Wong stelt Zuckerberg onder zijn post op Facebook dan ook de vraag: ,,Hoe update jij Facebook in China?" Zuckerberg heeft er tot nu toe nog niet op gereageerd.

Weer anderen namen toch vooral aanstoot aan de plaats waar de foto genomen is. Op het Plein van de Hemelse Vrede werden in 1989 talloze protesterende studenten gedood, die daar samen waren gekomen om te vragen om democratische hervormingen. Voor sommigen is het daardoor nog steeds een plek die verbonden is aan sterke emoties.