Volledig scherm
Facebook-topman Mark Zuckerberg moest getuigen tegenover de Amerikaanse Senaat na de ophef rond Cambridge Analytica. © AFP

Databedrijf Cambridge Analytica vraagt faillissement aan

Databedrijf Cambridge Analytica sluit onmiddelijk de deuren na het schandaal over het misbruik van Facebookgegevens. Dat bevestigt het na berichtgeving van de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

Het databedrijf verloor in de afgelopen maanden vrijwel alle klanten. Ook kon Cambridge Analytica een hoop juridische kosten tegemoet zien vanwege de vele rechtszaken die tegen het bedrijf zijn gestart. Het bedrijf wordt daardoor  samen met moederbedrijf SCL Group gedwongen het faillissement aan te vragen.

Eerder dit jaar ontstond wereldwijde ophef toen uit onderzoek van Channel 4 bleek dat Cambridge Analytica de hand had gelegd op gegevens van ongeveer 87 miljoen Facebookgebruikers. 
Daaronder zouden zich 89.000 Nederlanders bevinden. Zij hadden daarvoor geen toestemming gegeven. Het bedrijf gebruikte de persoonlijke informatie om kiezersprofielen te maken.

'Talloze ongefundeerde beschuldigingen'

Cambridge Analytica noemt die beschuldigingen vandaag echter ongegrond. ,,In de afgelopen maanden was Cambridge Analytica het slachtoffer van talloze ongefundeerde beschuldigingen en werd het zwartgemaakt om activiteiten die niet alleen legaal zijn, maar ook algemeen worden aanvaard als onderdeel van online adverteren'', stelt een woordvoerder. 'Onterechte negatieve media-aandacht' wordt genoemd als de oorzaak van de schade die het bedrijf opliep.

Het databedrijf zegt er niet aan te twijfelen dat alle medewerkers 'ethisch en volgens de wet' hebben gehandeld. De bestuurders van het bedrijf spraken hun medeleven uit met de 'toegewijde medewerkers die vandaag te horen kregen dat ze vermoedelijk hun baan verliezen als gevolg van de schade die het bedrijf heeft opgelopen door de oneerlijke, negatieve berichtgeving in de media'.

Diep door het stof

Na de onthullingen moest Facebook diep door het stof. Topman Mark Zuckerberg toonde meermalen persoonlijk berouw en beloofde dat het sociale medium stappen zou nemen om data op zijn platform beter te beschermen tegen misbruik. Volgens Zuckerberg heeft Facebook die verantwoordelijkheid. ,,Doen we dat niet dan verdienen wij het niet om diensten aan te bieden.''

Het dataschandaal zorgde voor veel woede bij gebruikers. De h
ashtag #deletefacebook (verwijder Facebook) werd populair op sociale media. Zelfs medeoprichter van WhatsApp, Brian Acton, deed op Twitter een oproep om Facebook te verwijderen. Daarnaast zakte de waarde van de aandelen van het bedrijf in en klaagden boze gebruikers Facebook aan.

Zuckerberg moest zich zelfs in de 
Amerikaanse Senaat verantwoorden voor het schandaal rond Cambridge Analytica. Ook het Europees Parlement wil hem spreken.