De enige YouTube-video die je dit jaar gezien moet hebben

VideoAls er één site recht van spreken heeft bij het samenstellen van eindejaarslijstjes, dan wel YouTube, nog steeds de referentie voor online video, die perfect kan uitvlooien wat de grote hits van het voorbije jaar waren. Met deze Rewind 2013 gebeurt dat ook nog eens op een bijzondere manier.

Miley Cyrus, geiten, 'Blurred Lines', Jamie Oliver, Daft Punk of de Harlem Shake (daarvan werden liefst 1,7 miljoen video's gemaakt!): we klikten erop en keken ernaar. Ze kregen dan ook allemaal hun plaats in de 'Rewind 2013', de jaarlijke terugblik op YouTube-hits. Die werden allemaal in een kort overzichtje - het duurt niet eens zes minuten - gestopt en tot een heerlijke mash-up verwerkt.

Gouden jaar
Reden tot lachen hebben ze natuurlijk wel bij Youtube: de inkomsten uit advertenties stegen liefst 75 procent in vergelijking met vorig jaar, zo meldt de LA Times. Onder meer voedings- en verbruiksgoederengigant Unilever dreef de reclame voor merken als Axe, Dove en Ben & Jerry's gevoelig op.

Samen met videostreamingdienst Netflix is YouTube nu goed voor een duizelingwekkende 50 procent van het internetverkeer in de VS, waar internet steeds meer als een echt alternatief voor klassieke televisie komt opzetten.

  1. Ex-gevangene: Drugs en telefoontjes gevangenis Nieuwegein binnensmokkelen is kinderspel
    PREMIUM
    VIDEO

    Ex-gevangene: Drugs en telefoon­tjes gevangenis Nieuwegein binnensmok­ke­len is kinderspel

    Het is nog altijd kinderlijk eenvoudig om drugs en telefoons de PI in Nieuwegein binnen te smokkelen. Vooral gedetineerden zelf nemen de smokkelwaar van buiten de gevangenis mee. Maar ook over de gevangenismuur gegooide spullen bereiken de cellen en zelfs personeelsleden zouden meewerken aan de smokkel. Nieuwe beelden, gemaakt met een telefoon vanuit de gevangenis, tonen aan hoe hardnekkig het probleem is. Vakbond FNV eist maatregelen.