Volledig scherm
PREMIUM
© EPA

De plus- en minpunten van de nieuwe iPhone X

HANDS-ONHet is zover: Apple heeft de langverwachte iPhone X uitgebracht. Dat is, zo zegt de Amerikaanse fabrikant, de toekomst van smartphones. Technologiesite Tweakers zet op basis van de ervaringen van één dag met het toestel de plus- en minpunten op een rij:

Quote

Laten we eerlijk zijn: een groot scherm op een smartphone is heerlijk

+: Een groot scherm in een niet zo grote behuizing
Laten we eerlijk zijn: een groot scherm op een smartphone is heerlijk. Meer ruimte om foto's en video's te bekijken, er passen meer appjes op je display en je hoeft minder te scrollen als je nieuws aan het lezen bent. Maar een grote smartphone is niet handig, want die past minder goed in je hand en in je broekzak. De oplossing is het weghalen van de randen boven en onder het scherm. Vrijwel elke maker van smartphones deed dat al de afgelopen jaren en nu doet Apple ook mee. Daardoor past het scherm ter grootte van een iPhone 7 Plus in een behuizing die nauwelijks groter is dan een iPhone 7 en dat is een uitkomst.

+: Supersnelle software
Veel mensen zullen het niet weten, maar Apple maakt de allersnelste processors van de smartphonemarkt. In de iPhone X zit natuurlijk de nieuwste processor en die noemt Apple de A11 Bionic. Hij heeft meer rekenkracht en grafische spierballen dan de processor uit de iPhone 7-serie van vorig jaar en dat kun je merken: de software is hartstikke snel.

+: Eindelijk: een oledscherm
De Apple Watch had het al, en elke dure Samsung-smartphone sinds 2009 (!) had het ook al, maar nu zit het eindelijk ook op een iPhone: een oledscherm. Waar andere iPhones lcd's hebben met achtergrondverlichting, geven de pixels op het scherm van de iPhone X zelf licht.

Het grote voordeel? Als een pixel zwart moet weergeven, staat hij gewoon uit en dat zorgt voor een hoog contrast en dus een mooi scherm. Een oledscherm is niets bijzonders meer, want veel smartphones hebben het al jaren, maar voor iPhone-gebruikers is het nieuw.

Lees verder onder de video