Volledig scherm
Ross Ulbricht © Google Plus

Deze student was de 'godfather' van Amerika

Een opvallend bericht vandaag: 'FBI rolt beruchte online 'marktplaats voor drugs' op'. De Amerikaanse geheime dienst heeft het grootste online drugsnetwerk van het land opgerold. Aan het hoofd van deze enorme criminele organisatie stond de 29-jarige Ross Ulbricht, nog niet zo lang geleden een doodgewone student.

 
Ulbricht zou via Silk Road een omzet hebben behaald van 9,5 miljoen Bitcoin, volgens de huidige koers ruim een miljard dollar

'Silk Road' heet de site waar de illegale handel werd bedreven. De naam verwijst naar de 'Zijderoute', een handelsroute die vroeger tussen Azië en Europa liep. Maar in dit geval gaat het niet om gewone handel. Op de online 'marktplaats' van Ulbricht werd niet alleen drugs, maar alles wat illegaal is, gekocht en verkocht.

Dread Pirate Roberts
Huurmoordenaars, kinderporno en wapens zijn er jarenlang verhandeld. Maar ook proffesionele hackprogramma's en valse identiteitskaarten gingen er rond. De oprichter van deze 'sekte' was 'Dread Pirate Roberts', in het echte leven bekend als Ross Ulbricht en tevens een bijzonder begaafde student op het gebied van natuurkunde en later economie.

Volgens ingewijden die Forbes.com heeft gesproken stond Ulbricht bekend als een sociale jongen. Dit veranderde toen hij naar San Fransisco verhuisde. Zijn huisgenoten moesten hem Josh noemen en hij zat vrijwel de gehele tijd achter zijn computer. Betaalde hij eerst zijn huur van 1000 dollar per maand via automatische incasso, later deed hij dat met keurig gestapelde bankbiljetten.

Volledig scherm
Ross Ulbricht © LinkedIn

Het 'onzichtbare internet'
Hoe kan een jongen, die de hele dag achter zijn computer zit, ongemerkt een criminele organisatie leiden met een vertegenwoordigende waarde van 1,2 miljard dollar? 

'The deep web' wordt het genoemd. Vrij vertaald: het 'onzichtbare internet'. Deze pagina's op het internet zijn niet te vinden via Google of andere zoekmachines. Via een zogenoemd TOR-programma kan men de pagina's bereiken. Deskundigen beweren dat dit onzichtbare web nog veel groter is (500 keer om precies te zijn) dan het 'normale' internet. 

Bitcoin
Onder zijn pseudoniem kon Ulbricht zich jarenlang verschuilen. Hij zou via Silk Road voor zichzelf een omzet hebben behaald van 9,5 miljoen Bitcoin, een alternatief betaalsysteem op internet. Tweakers.net berekende dat dit ruim een miljard dollar waard moet zijn. 

Ook dit geldbedrag kon geheim en buiten het zicht van de FBI blijven. Door het Bitcoin-systeem te hanteren, kon de FBI niet weten hoeveel geld er rond ging via de site en, belangrijker, waar het allemaal heen ging.

Slippertje
Het FBI-rapport leert ons dat Ulbricht uiteindeljk gepakt is door een slippertje. Door een aantal maal slordig om te springen met zijn identiteit zou de FBI Ulbricht op het spoor zijn gekomen. Ulbricht had via een ander pseudoniem (Altoid) in 2011 zijn Silk Road gepromoot via een site. De FBI zag hieraan dat Altoid de site wel opgezet moest hebben, maar ze wisten niet wie het was.

Recentelijk had Ulbricht via zijn schoolcomputer (en dus niet via TOR) weer wat geplaatst onder Altoid en dit keer kon de Amerikaanse geheime dienst wel direct achterhalen wie de dader moest zijn geweest: Ross Ulbricht, student en 'godfather' van de Amerikaanse drugswereld.

Volledig scherm
Dit zien mensen die nu naar Silk Road afreizen © Via TheVerge.com