Volledig scherm
Rob Wainwright van Europol. © EPA

Europol vreest maandag nieuwe wereldwijde cyberaanval

De wereldwijde cyberaanval met ransomware van afgelopen vrijdag heeft zeker 200.000 slachtoffers gemaakt in minstens 150 landen. Daarmee is de aanval veel omvangrijker dan gedacht. Dat heeft Europol-directeur Rob Wainwright vandaag gemeld. Hij zegt ook te vrezen voor een toename van slachtoffers morgen, als mensen weer naar hun werk gaan.

Sinds vrijdagavond zijn computersystemen geïnfecteerd met ransomware. Ook Nederlandse parkeergarages van parkeerbedrijf Q-park zijn geïnfecteerd. De website van de geïnfecteerde bedrijven gaan op slot en kunnen pas weer in gebruik worden genomen als er losgeld in bitcoins wordt betaald. Er kwamen meldingen uit onder meer de VS, het Verenigd Koninkrijk, China, Rusland, Spanje, Italië, Vietnam en Taiwan.

Volgens Wainwright was de aanval uniek in die zin dat de ransomware werd gebruikt in combinatie met een worm: het virus verspreidde zich automatisch. Met een enorm gevolg. ,,Volgens de laatste tellingen zijn er meer dan 200.000 slachtoffers in 150 landen. Daarbij zitten grote bedrijven", zegt de directeur van de Europese politieorganisatie tegen de Britse zender ITV. In totaal zouden 100.000 bedrijven zijn geraakt door de aanval. 

Escalatie

,,Momenteel zitten we middenin een steeds groter wordende aanval", aldus Wainwright. ,,De getallen gaan omhoog en ik ben bezorgd over morgen. Dan gaan mensen weer naar hun werk en doen ze hun computers weer aan. Het aantal slachtoffers zal dan nog verder stijgen."

Quote

Ik ben bezorgd over morgen. Dan gaan mensen weer naar hun werk en doen ze hun computers weer aan. Het aantal slachtoffers zal dan nog verder stijgen

Europol-directeur Rob Wainwright

Uit-knop

Eerder vandaag werd bekend hoe een 22-jarige Britse veiligheidsanalist gisteren bij toeval de wereldwijde cyberaanval heeft gestopt. De Brit kocht voor 10 euro een domeinnaam die door de hackers werd gebruikt als geheime uit-knop voor de grote virusaanval. Cyberexperts waarschuwen echter dat het wachten is op nog een aanval, die wellicht minder gemakkelijk is te tegen te houden. 

  1. Wereldwijd draadloze verbindingen af te luisteren door wifi-lek

    Wereldwijd draadloze verbindingen af te luisteren door wifi-lek

    Onderzoekers van de Universiteit Leuven hebben vandaag een lek in de veelgebruikte WPA2-versleuteling van wifi-netwerken aangetoond. De ontdekking van de onderzoekers toont aan dat communicatie via wifi-netwerken niet veilig is. Dat is opmerkelijk, want tot nu toe werd aangenomen dat dit type beveiliging juist zeer veilig was. Een definitieve oplossing van het lek moet nu van fabrikanten van computers, mobieltjes en routers komen.