Volledig scherm
© Facebook

Facebookpagina Uitzwaaidag Islam uit de lucht gehaald

De Facebookpagina Uitzwaaidag Islam is vandaag uit de lucht gehaald. De pagina kwam de afgelopen week in het nieuws vanwege de vele grappige reacties die erop kwamen, ondanks het feit dat de pagina opriep om alle moslims het land uit te zetten.

Ook van Sonya Bethare, oprichtster van de pagina, is geen spoor meer te bekennen. Haar facebookaccount is verwijderd. Op andere sociale media lijkt ze geen accounts te hebben.

De accounts en de pagina's zijn mogelijk verwijderd omdat gebruikers bij Facebook hebben aangegeven dat er ongepaste inhoud op stond. Dit gebeurde eerder deze maand ook toen de nationalistische facebookpagina Nederland Mijn Vaderland eventjes offline ging.

Een woordvoerder van Facebook zegt tegen deze site dat het bedrijf geen commentaar geeft op individuele gevallen. Ze wil wel benadrukken dat Facebook heel duidelijke huisregels heeft over wat wel en niet gepost mag worden. Daarin staat dat haatdragend taalgebruik door het bedrijf wordt verwijderd. Dit omvat taalgebruik dat mensen aanvalt op basis van bijvoorbeeld ras, etniciteit, religie of seksuele geaardheid.

Eerder zei Facebook tegen twitteraar Simeon Dronomir, die het gedrag van Sonya Bethare rapporteerde, dat het contact zou opnemen met de vrouw en haar pagina's zou verwijderen als dat nodig is.

Uitzwaaidagen
Uitzwaaidag Islam was een pagina waar werd opgeroepen om moslims uit het land te zetten. Bethare vindt de islam een intolerante ideologie, die niet thuishoort in het Westen. Daarom stelde zij voor om de Islam uit te zwaaien op 15 maart 2017, de dag van de Tweede Kamerverkiezingen.

Anders dan de Uitzwaaidag voor Sylvana Simons, die vele verontwaardigde reacties kreeg, reageerden moslims en niet-moslims in dit geval met humor. Zo zeiden moslims dat ze het alleen maar leuk vinden om uitgezwaaid te worden zo vlak voor hun vakantie en vroegen ze of Bethare een schriftelijke verklaring aan hun werkgevers kon sturen. Er zouden ook al feestjes in de vertrekhal van Schiphol georganiseerd worden.

Niet-moslims vroegen om souvenirs en probeerden te regelen dat zij als introducé met een moslim mee mochten.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement