Volledig scherm
Archiefbeeld © Getty Images

Gezondheidsadvies Wikipedia in 90 procent gevallen fout

Wie zich slecht voelt, wil meestal zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is en hoe het ongemak verholpen kan worden. Daarom wordt er vaak online gezocht naar symptomen en hoe we deze kunnen bestrijden, voor we een dokter bezoeken. Uit recent onderzoek blijkt echter dat 90 procent van de medische gegevens op Wikipedia fout zijn.

Quote

70 procent van de ondervraag­de doktoren geven toe het internet als een referentie­punt te zien

Robert Hasty

Heel wat Amerikaanse dokters zijn het erover eens: je kan beter geen medische diagnose stellen met behulp van Wikipedia. Zo zouden negen op tien medische vermeldingen ernstige fouten bevatten. Het grote probleem is volgens de onderzoekers dan ook dat de website bewerkt kan worden door vrijwel iedere bezoeker. Terwijl andere encyclopedieën meestal wetenschappelijk onderbouwd worden door mensen met vakkennis, kunnen gewone gebruikers op Wikipedia nieuwe stukken schrijven en gegevens aanpassen of verwijderen.

Zo wordt vermeld dat een hoge bloeddruk pas gevaarlijk kan zijn wanneer je op drie totaal verschillende momenten een erg hoge piek ervaart. 'Bij een te hoge bloeddruk moet je meteen alarm slaan', zegt wetenschapper Robert Hasty. 

Snel en goedkoop
'Om te weten wat er nu juist aan de hand is in je lichaam, kan je het best langs de dokter', raadt Hasty aan. 'Die heeft de nodige kennis en weet bovendien heel wat over je medische geschiedenis, wat belangrijk is bij het voorschrijven van medicatie.' Toch begrijpen de meeste dokters wel de toevlucht tot het internet: het is goedkoop en snel. Op Wikipedia vind je bovendien meer dan 20.000 gezondheidsartikels. 

Vervalsen
Maar ook grote medische bedrijven hebben natuurlijk toegang tot het internet: zo zijn al verschillende farmaceutische bedrijven ervan beschuldigd gegevens online te vervalsen. 'Zij verdoezelen al te vaak de schadelijke bijwerkingen van medicijnen', stelt Hasty.

Nog meer verontrustend is volgens hem dan ook dat zelfs dokters soms het internet raadplegen om medische informatie over medicijnen op te zoeken. '70 procent van de ondervraagde doktoren geven toe het internet als een referentiepunt te zien.'