Volledig scherm
© anp

ING slachtoffer van phishing door internetfraudeurs

Internetfraudeurs misbruiken momenteel op grote schaal de naam en het logo van ING in e-mails waarmee ze mensen geld proberen af te troggelen. Dat meldt de Fraudehelpdesk. Hij waarschuwt voor deze zogenoemde phishing en vraagt bestemmelingen de berichten door te sturen voor verder onderzoek.

De afgelopen tijd zijn verschillende nepmails opgedoken waarin de naam van ING wordt misbruikt, zegt de Fraudehelpdesk. De ene mail komt volgens hem professioneel over door het gebruik van het logo van de bank, het andere oogt amateuristisch want geschreven in slecht Nederlands. 'Slecht taalgebruik is een van de kenmerken waaraan u een nepmail kunt herkennen,' luidt het in de waarschuwing

Onpersoonlijk en dwingend
De ontvanger van de mails wordt niet aangesproken met zijn naam, maar als 'Geachte klant' of 'Beste heer/mevrouw', constateert de Fraudehelpdesk. 'Het ontbreken van een persoonlijke aanhef is een van de eigenschappen van een phishingmail.'

De nepmailtjes zijn volgens de fraudebestrijders ook te herkennen aan hun dwingende toon. De ontvanger moet snel actie ondernemen, anders volgen er consequenties. Dat is een truc van oplichters om mensen snel te laten reageren. Een vaag mailadres van de afzender is volgens de helpdesk een indicatie dat het om een nepmail gaat.

Linkje
De phishingberichten bevatten meestal een linkje. Wie het aanklikt, loopt de kans dat persoonlijke gegevens in handen komen van de internetfraudeurs. De 'aanklikker'  kan ook terechtkomen op zogenoemde malwarewebsites waarbij zijn of haar computer wordt geïnfecteerd met schadelijke software.

Een foute link of knop is te herkennen door met de cursor boven de link te hangen zonder erop te klikken. Bij de meeste programma's, zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome en Outlook, verschijnt het adres linksonder in beeld. Gebeurt dat niet dan is de kans groot dat het om phishing gaat, zegt de Fraudehelpdesk.

Begin vorig jaar waarschuwde de politie ook al voor phishingberichten die afkomstig leken te zijn van ING. Eerder deed de overheid dat ook voor phishing in het algemeen in Postbus 51-spotjes.

Banken
Duizenden Nederlanders vallen jaarlijks ten prooi aan internetfraudeurs via praktijken zoals phishing. Dat kost banken veel geld. In samenwerking met de Consumentenbond stelden ze daarom veiligheidsregels op zoals het gebruiken van een up-to-date virusscanner en de verplichting om regelmatig in te loggen via internetbankieren om te kijken of ten onrechte geld is afgeschreven.

Klanten die zich niet aan deze veiligheidsregels houden, lopen het risico zelf te moeten opdraaien voor de schade.

Tweede Kamer
De PVDA vindt dat banken de schade moeten blijven vergoeden bij phishing en andere fraude. Kamerlid Henk Nijboer diende daarover vandaag een initiatiefnota in bij de Tweede Kamer, zo staat te lezen op de website security.nl

De Fraudehelpdesk, onderdeel van de Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederland, vraagt mensen die phishingberichten van ING of andere banken ontvangen, deze door te sturen naar valse-email@fraudehelpdesk.nl en de nepmails daarna te verwijderen.

  1. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”
  2. Jongen springt van brug op Efteling-bootje: attractie stilgelegd, beveiligers grijpen in

    Jongen springt van brug op Efteling-boot­je: attractie stilgelegd, beveili­gers grijpen in

    Een minderjarige Efteling-bezoeker heeft zich vanmiddag flink misdragen in en rondom de bekende bootjesattractie Gondoletta. De jongen sprong vanaf een brug op het dak van één van de varende bootjes en bleef daar vervolgens een tijd lang op zitten. Door beveiligers is de baldadige bezoeker naar de uitgang van het pretpark begeleid, bevestigt een woordvoerster tegenover het Brabants Dagblad.