Volledig scherm
Grote baas en medeoprichter van Instagram Kevin Systrom. © anp

Instagram pakt notoire pesters aan met intelligent antihatelijkheidsfilter

Instagram wil af van pesters. Wie een hatelijk berichtje achterlaat bij de foto van een van 800 miljoen gebruikers loopt binnenkort tegen een anti-pestfilter aan. Het filter moet online pestkoppen niet alleen beletten hun narigheid te spuien, maar laat ook duidelijk zien wie zich misdraagt. Gebeurt dat te vaak, dan bestaat de kans dat diegene van het fotoplatform wordt gegooid.

Met de maatregel zet Instagram een nieuwe stap in de aanpak van treitergedrag. Het filter kijkt bijvoorbeeld naar opmerkingen over iemands uiterlijk of karakter. Voor gebruikers wordt ook duidelijk wie zich regelmatig bezondigt aan het slaken van hatelijkheden. Instagram hoopt op deze manier van de boosaardigste leden af te komen.

,,We tolereren pesterijen niet op Instagram, laat dat duidelijk zijn'', zegt Instagrambaas en medeoprichter Kevin Systrom op zijn blog. De verscherpte controle moet voornamelijk jonge Instagrammers in bescherming nemen. Die zijn nu vaak het mikpunt. ,,Het in bescherming nemen van jonge leden is cruciaal, zodat zij zich durven uiten en laten zien wie zij zijn.''

Vrijhaven voor pestkoppen

Net als andere sociale media is Instagram voor pestkoppen een vrijhaven om te beledigen en voor schut te zetten. Instagram zag dat in dat ‘giftige commentaren’ het plezier voor veel gebruikers bederft. Logaritme ‘Deep Text’, dat werd ontwikkeld door eigenaar Facebook, gebruikt kunstmatige intelligentie om te achterhalen in welke context sommige woorden worden gebruikt.

,,We richten ons nu op het bouwen van tools waarmee gebruikers zelf controle over hun Instagramervaring krijgen'', laat een woordvoerder weten. ,,Gaandeweg zal die ervaring verbeteren.'' Om mensen bewuster te maken van de huisregels, die respect voor medeleden voorschrijven, lanceerde Instagram onlangs een zogenaamde 'vriendelijkheidscampagne'.

De campagne promoot, middels evenementen en samenkomsten, begrip voor anderen en diversiteit. ,,Het is altijd ons doel geweest om Instagram een veilige plek te maken, waar zelfexpressie en vriendelijkheid worden gewaarborgd'', vervolgt Systrom. ,,Deze update is gewoon de volgende stap in het waarmaken van die belofte.''