Volledig scherm
© Thinkstock

Melding van 'cyberpolitie' gijzelt Belgische computers

Belgische pc's vallen steeds vaker ten prooi aan, als politiewaarschuwing vermomde, malware. De boosaardige software zet de computer op slot, en eist 200 euro 'losgeld'. Op het scherm verschijnt de melding dat de blokkade het gevolg is van 'een overtreding van de Belgische wet.'

De gegijzelde computer kan alleen worden ontsloten als de gebruiker 200 euro betaald aan zogenaamde 'eCops' via Paysafecard of Ukash, schrijft Webwereld.

'Hoewel het scherm laat geloven dat de blokkering is gebeurd door de eCops omwille van overtredingen van de Belgische wetgeving, is dit geenszins het geval. Achter deze blokkering zitten cybercriminelen die u er op deze wijze ertoe willen brengen om aan hen geld over te maken', laat de Belgische politie weten.

Het spelen van bepaalde online games levert de grootste kans op om besmet te raken met de kwaadwillende software. Slachtoffers worden door de Federal Computer Crime Unit ten zeerste afgeraden het losgeld te betalen.

Ook in Nederland is de malware al opgedoken. Computergebruikers moesten in die gevallen 100 euro overmaken, anders zou hun pc worden gewist. Onderzoek moet nog uitwijzen om welk type malware het exact gaat. De meldingen komen intimiderend over, maar zien er echter allebehalve autenthiek uit, aldus Webwereld.