Volledig scherm
© ANP

Nederlandse hackers vrijgelaten na afleggen verklaringen

De vier vermeende hackers die dinsdag werden opgepakt omdat ze diverse sites zouden hebben gekraakt, worden vrijgelaten. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag gemeld. Volgens het OM hebben ze onder meer verklaringen afgelegd over hun betrokkenheid bij AntiSec NL, een hackersgroep die een splintergroep zou zijn van Anonymous.

Een van hen kon gisteren al naar huis; de andere drie worden vandaag vrijgelaten. Het is nog niet duidelijk of ze verder worden vervolgd, maar het onderzoek naar de in beslag genomen computers gaat door. De mannen hebben ook bij de Nationale Recherche verklaard over het hacken van sites en het openbaar maken van vertrouwelijke gegevens.

De arrestaties hoorden bij een internationale actie, waarbij de FBI in de Verenigde Staten veertien verdachten arresteerde. De verdachten zijn een 35-jarige man uit Roosendaal, een man van 25 uit Rotterdam, een 18-jarige uit Breda en een 17-jarige uit Doetinchem. Volgens justitie zijn zij verantwoordelijk voor aanvallen op datingsite pepper.nl, internettelefoon- en chatbedrijf Nimbuzz en de website bronkerk.nl.