Volledig scherm
Hoofd van de NSA, Keith Alexander op de hackersconventie in Las Vegas. © reuters

NSA geeft gebruik miljoenen telefoongegevens toe

Het Amerikaanse nationale veiligheidsteam (NSA) heeft voor het eerst publiekelijk toegegeven dat het bij vermoedens van terrorisme de beschikking heeft over miljoenen telefoongegevens van nagenoeg alle Amerikanen.

Nadat door klokkenluider Edward Snowden werd onthuld dat de NSA het telefoonverkeer van alle Amerikanen in een database verzamelt, verzekerde de Obama-regering zijn burgers nog dat die gegevens zelden worden gebruikt. En dan alleen nog in gevallen van internationaal terrorisme.

Maar woensdag maakte het hoofd van de NSA, Keith Alexander, op een hackersconventie in Las Vegas bekend dat zijn organisatie 54 terroristische complotten heeft kunnen verijdelen door gebruikmaking van die database.

Overigens werd direct sceptisch gereageerd op dat aantal. 'Zoveel complotten lijken me in de verste verte nog niet mogelijk', zei de Democratische Senator Patrick Leahy, voorzitter van het Gerechterlijk Comité. Hij vindt dat het programma moet worden gestopt als het niet effectief blijkt te zijn. 'En tot dusver ben ik nog niet overtuigd.'

Hoewel de Obama-regering de voordelen van het programma nog steeds vindt opwegen tegen de nadelen, onder meer het schenden van de privacy van Amerikaanse burgers, is ze bereid om te bekijken of de wijze waarop gebruik gemaakt wordt van de gegevens kan worden gewijzigd.