Volledig scherm
Eugene Kaspersky © EPA

Russische anti-virus software taboe voor Amerikaanse overheid

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft woensdag federale overheidsdiensten en agentschappen opgedragen plannen te maken om IT-producten van Kaspersky Lab te verwijderen. De Amerikanen zijn bezorgd over mogelijke banden met Russische inlichtingendiensten.

Volgens het zogenoemde Department of Homeland Security bestaat het risico dat Russische functionarissen de toegang tot computersystemen gebruiken om computers van de Amerikaanse overheid binnen te komen. Dat zou met of zonder de medewerking van het Russische beveiligingsbedrijf kunnen gebeuren.

Spionage

Kaspersky heeft herhaaldelijk ontkend dat het banden heeft met regeringen en zegt dat het geen enkele regering zou helpen met computerpionage.

Het softwarebedrijf voor beveiligingstoepassingen stelt dat er geen bewijs is voor beschuldigingen van Amerikaanse ambtenaren en parlementariërs dat zijn antivirussoftware kan worden gebruikt om spionagediensten aan het Kremlin te leveren.

De topman van Kaspersy, Eugene Kaspersky, zei in juli van dit jaar al dat de Amerikaanse overheid wat hem betreft de broncode van de programma's mag inkijken. Zo zouden eventuele vermoedens over banden met het Kremlin weerlegd kunnen worden.

Onschuld aantonen

Het bedrijf krijg nog de kans aan te tonen dat het goed zit. Die kans grijpt men graag aan. ,,Er is nooit door iemand of welke organisatie ook enig geloofwaardig bewijs gepresenteerd omdat de beschuldigingen gebaseerd zijn valse verdachtmakingen en foutieve aannamen",  zei Kaspersky in een reactie.

Volgens de antivirus-topman valt het bedrijf niet onder de aangehaalde Russische wetten en is informatie die het bedrijf ontvangt beschermd, in overeenstemming met wettelijke bepalingen en strikte standaarden in de beveiligingsindustrie, waaronder encryptie. 

,,Kaspersy Lab heeft nooit een overheid geholpen bij cyberspionage of offensieve cyberinzet, en zal dat ook niet doen", stelde Kaspersy die als wiskundig ingenieur het anti-virusbedrijf oprichtte. Hij vond het 'verontrustend' dat een privaat bedrijf als schuldig gezien kon worden tot het zijn onschuld zou kunnen bewijzen, 'door geopolitieke problemen'.