Volledig scherm
© Filip

Slim horloge volgt kinderen overal waar ze zijn

Apple's iWatch ligt waarschijnlijk pas eind 2014 in de winkels, zo werd deze week bekend, maar de concurrentie op het gebied van de SmartWatch zit niet stil. Zo heeft een Noors bedrijf de Filip ontwikkeld, een horloge waarmee je kunt bellen en berichtjes kunt sturen en dat beschikt over wifi en gps. Alleen moet de liefhebber voor dit horloge wel over hele dunne polsen beschikken, het horloge is namelijk bedoeld om kinderen in de gaten te houden.

Met het horloge kunnen ouders hun kinderen de hele dag in de gaten houden, via een bijbehorende app. Ook kunnen ze notificaties krijgen als het kind bijvoorbeeld veilig thuis is aangekomen. De kinderen kunnen naar vijf voorgeprogrammeerde nummers bellen of sms'en. Via een noodknop wordt de locatie direct naar de ouders verzonden en wordt het omgevingsgeluid opgenomen voor ouders of - als die niet bereikbaar zijn - de hulpdiensten.

Veiligheid
De Filip is dus meer bedoeld als veiligheidsmaatregel dan als toffe gadget, hoewel de makers wel die suggestie willen wekken met flitsende kleurtjes.

De maker van het horloge zegt op het idee te zijn gekomen toen hij zijn driejarige zoon enige tijd kwijt was. 'Een horloge moet het kind de vrijheid geven om te spelen en te verkennen, en daarbij constant in contact met zijn ouders te kunnen zijn.'

De horloges liggen nog niet in de winkel en de prijs is ook nog niet bekend. Volgens de makers kunnen ze binnenkort besteld worden.