Smartphone zorgt voor veel ongelukken

DEN HAAG - De smartphone is een gevaar op de weg. Internetten en e-mailen op de mobiele telefoon leiden nóg vaker tot ongelukken in het verkeer dan bellen. Verkeersminister Schultz van Haegen en Veilig Verkeer Nederland waarschuwen voor het gebruik van smartphones op straat. Dat is vandaag te lezen in het AD.

Niet alleen automobilisten, maar ook fietsers en voetgangers brengen zichzelf door hun smartphone in levensgevaarlijke situaties. Ze zijn zó afgeleid door internet, Twitter of e-mail, dat ze zonder te kijken de weg oversteken. Onderzoek in Amerika toont dat door de opkomst van de smartphone meer doden vallen onder voetgangers.

,,Wie aan het verkeer deelneemt, moet dat veilig doen voor zichzelf en anderen. Laat je niet afleiden, niet op de fiets, in de auto of lopend,'' waarschuwt verkeersminister Melanie Schultz van Haegen. ,,Een sms'je of tweet kan wel even wachten en is geen ongeluk waard.''

Het is al langer bekend dat sms-berichten versturen gevaarlijker is dan bellen in het verkeer. Automobilisten hebben dan 23 keer meer kans betrokken te raken bij een ongeval. Wetenschappers gaan ervan uit dat dit bij smartphones minstens zo erg is, omdat met e-mailen, twitteren of spelletjes doen ook de blik afdwaalt van de weg, het fietspad of het zebrapad.

,,Alle verkeersdeelnemers moeten hun hoofd erbij houden, ook fietsers en voetgangers. Het advies om je niet te laten afleiden geldt niet alleen voor automobilisten,'' zegt Michael van der Maas van Veilig Verkeer Nederland.

Het ministerie van Verkeer ziet niets in een verbod op smartphones in het verkeer, omdat dit amper valt te handhaven. ,,Het is enorm moeilijk te bewijzen dat een smartphone de oorzaak van een ongeval is geweest,'' zegt Frans Zuiderhoek van het KLPD. ,,Hetzelfde probleem speelt met tv-schermpjes in de auto. Gevaarlijk, maar een verbod is niet haalbaar.''