VR-bril op en gáán! Dubai heeft ook 's wereld grootste speelhal

videoHet oliestaatje Dubai denkt niet klein. Groot, groter, grootst is het credo. Het emiraat herbergt daarom ’s werelds hoogste gebouw, ’s werelds grootste door mensenhanden gemaakte haven en nu ook ’s werelds grootste virtual reality-speelhal. Wat is er mooier dan, terwijl pa en ma lekker shoppen, een beetje zombies knallen in VR?

Volledig scherm
Kosten noch moeite werden gespaard om de omgevingen vorm te geven © AFP

Alle met de oliehandel verdiende centjes moeten tenslotte rollen. Logischerwijs is VR Park, zoals het digitale pretpaleis heet, gevestigd in ’s werelds grootste winkelcentrum. De Dubai Mall had al een forse bioscoop, een formidabele schaatsbaan en een reusachtig zeeaquarium, maar nu dus ook een verzameling van twintig zinnenprikkelende spelletjes.

Spelletjes met een grote S, want de virtuele shooters en achtbanen zouden in Hollywood niet misstaan. Veel van de thema’s zijn dan ook geleend van tv-series en bioscoopfilms. De rechten van de op de zombiereeks The Walking Dead, de avonturenfilm The Mummy en moordthriller John Wick, met Keanu Reeves, gebaseerde games moeten alleen al een godsvermogen hebben gekost.

Duik van de Burj Khalifa

Volledig scherm
Gamers voorzien van een virtual reality-bril knallen erop los in Dubai Mall © AFP

Wie niet van halfvergane griezels houdt, kan ook plaatsnemen in racesimulators, een parachutesprong maken of een huiveringwekkende duik van, jawel, de bijna 830 meter hoge Burj Khalifa. En wil je de hartslag liever iets lager hebben? Maak dan een virtuele bustour door Dubai zelf, bindt de lange latten onder voor een skitocht of maakt een verfrissend uitstapje naar de Noordpool. Compleet met walvissen en ijsberen.

Met een virtual reality-bril op lijkt alles levensecht, maar Dubai zou Dubai niet zijn als ook de omgeving er niet gelikt uitzag. En dus werd elke centimeter van het reusachtige complex omgetoverd in een filmset. Attracties worden tot leven gebracht met geluiden, geuren en zelfs temperatuur. De belevenis is compleet, ook voor pa en ma die na een rondje langs de 1.000 winkels zonder VR-bril aan de kant staan. Om het warm en koud tegelijk van te krijgen. 

Volledig scherm
VR Park is gevestigd in Dubai Mall, 's werelds grootste winkelcentrum © AFP
Volledig scherm
Wie niet van griezelen houdt, kan in VR Park ook andere, niet minder zinnenprikkelende, spelletjes doen © AFP
Volledig scherm
Terwijl pa en ma erop los winkelen, vermaken de kids zich in de 20 virtuele attracties © AFP