Volledig scherm
Onder anderen de Japanse premier Shinzo Abe was slachtoffer van de Amerikaanse spionage. © afp

VS bespioneerden Japanse regering en bedrijven

De Verenigde Staten hebben de Japanse regering bespioneerd. De Japanse premier Shinzo Abe zou zelfs in zijn woning door de geheime dienst NSA zijn afgeluisterd. Dat blijkt uit Wikileaksdocumenten die zijn vrijgegeven, zo meldt de Britse omroep BBC vrijdag.

Behalve Abe zouden enkele van zijn kabinetsmedewerkers zijn bespioneerd. Ook Japanse banken en bedrijven zijn door de Amerikaanse geheime dienst afgeluisterd. Onder de bedrijven is het Mitsubishi-concern. Japan heeft nog niet gereageerd op de onthulling.

Het Aziatische land is niet de eerste bondgenoot die wordt afgeluisterd. Uit informatie van Wikileaks bleek al eerder dat Duitsland, Frankrijk en Brazilië lijdend voorwerp van VS-spionage waren.

Dieptepunt
Wikileaks, de website voor klokkenluiders van overheden en bedrijven, betitelt de laatste onthulling over de Verenigde Staten als een dieptepunt. Uit de documenten blijkt dat de Amerikanen op de hoogte waren van gesprekken binnen de Japanse regering over onder meer handel, milieu, en nucleaire en energiepolitiek. De NSA zou de verkregen informatie hebben gedeeld met Australië, Canada, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement