Volledig scherm
Een website als YouTube is binnen de politie nauwelijks te bezoeken. © ANP, bewerking: ADR

Zeker 52 miljoen nodig om computersystemen politie te verbeteren

De politie heeft 52,5 miljoen euro extra nodig om de computersystemen voor onder meer handhaving en opsporing te verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek naar de stand van zaken binnen de organisatie. 

De ICT-problemen zijn weliswaar grotendeels opgelost, maar veel systemen vragen nog om aanpassingen. Er is een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar het ICT-programma van de politie, in opdracht van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van het korps.

YouTube

Volgens COR-voorzitter Rob den Besten worstelen veel agenten nog met achterhaalde digitale mogelijkheden. ,,Zolang je bij de politie bijvoorbeeld nog geen filmpjes kan kijken op het netwerk, laat staan een website als YouTube bezoeken, dan lopen we nog ver achter. Er moet nog een slag geslagen worden", zegt hij in een reactie op het rapport.

Uit het onderzoek blijkt wel dat de politie sinds 2011 behoorlijke vooruitgang heeft geboekt.

Problemen

De politie kampt al tijden met verschillende problemen op ict-gebied. Eerder dit jaar bleek dat de organisatie nog steeds worstelde met een in 2013 aangekocht documenten-beheersysteem. De aankoop van het systeem, Documentum, bleek men totaal te hebben onderschat. Al in 2014 constateerde de politietop dat 'het softwarepakket meer complex is dan vooraf ingeschat'.

,,De overheid heeft vaak onvoldoende expertise in huis om een aanbesteding zo te formuleren dat het aan de daadwerkelijke wensen voldoet'', zegt Chris Verhoef, hoogleraar Informatica aan de Vrije Universiteit Amsterdam destijds. ,,Een softwarepakket als Documentum klinkt al snel als 'af', maar je moet het inrichten en aanpassen. Daardoor loopt een traject vaak uit de klauwen."

Vernieuwingen

De korpsleiding zegt in een reactie er nog lang niet te zijn. Er wordt onder meer ingezet op de vernieuwing van informatiesystemen voor de meer specialistische onderdelen van de politie, zoals de recherche.

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) komt volgens een woordvoerster volgende maand met een beleidsreactie. Hij onderschrijft het belang van vernieuwing van de ICT-voorzieningen bij de politie. In de komende jaren is in de begroting rekening gehouden digitale vernieuwingen. Daarnaast heeft het nieuwe kabinet structureel 267 miljoen uitgetrokken voor de politie; een deel van dat geld wordt in ICT gestoken.