Een zomer vol generatieverhalen
Dit zijn wijDe tijd dat we naar de brievenbus liepen om een kaartje op de post te doen aan opa en oma, ligt een dikke generatie achter ons. Onze tieners checken tegenwoordig net zo makkelijk levensverhalen van volslagen onbekende mensen op hun facebooktijdlijn. En het dagje Zandvoort, kent u dat nog? Twee weken Bali zul je bedoelen. Met een drone in de bagage. Elke leeftijdsgroep kent zijn eigenheden, die ons als generatie vaak zo herkenbaar maken. De komende zes weken brengen we op deze plaats de verschillende generaties bij elkaar.
Want we hebben ondanks alle tegenstellingen van dit moment best ook heel veel gemeen. Driekwart van de Nederlanders rekent zich tot een bepaalde generatie, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. En allemaal delen we graag onze herinneringen. Praten we over onze favoriete tv-series, de muziek waarnaar we luisterden of hebben we lol om de foto’s met onze hanekammen of hotpants.
Hoe beleefden jouw generatiegenoten de veranderingen op het werk, thuis en in de samenleving? Elke generatie heeft zijn eigen verhaal. En patronen in de tijd worden worden zichtbaar als we ze op een rijtje zetten.
Interviews met grote sterren
Hoe staan BN’ers en andere prominenten erin? Goedele Liekens praat over de seksuele revolutie, Mel C. over de drive achter girl power, kijkcijferkanon Hennie Huisman over de tijd dat geld geen rol speelde. Nog meer interviews met onder meer Anita Doth (2Unlimited), Freek de Jonge, de allereerste eerste Catwoman (inmiddels een dame van 84), Lil’Kleine en Ard Schenk. Speciale aandacht deze zomer voor André van Duin. Hij blijkt wel een bijzondere plaats blijkt in te nemen, voor vele generaties Nederlanders.
Van de Stille Generatie (geboren vóór 1945) tot Generatie Z (geboren na 1995), alles komt voorbij. Zes weken lang komen herinneringen en ervaringen van verschillende generatiegenoten hier aan de orde. En een deel daarvan ook interactief. Test online je kennis over jouw generatie. Ben je Z of toch meer Y. Babyboomer of hoor je bij de Verloren Generatie.
Deze zomer zul je weten wie wij zijn.
Bekijk meer artikelen uit deze serie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Patatgeneratie
Henny Huisman: Als ik ziek was, ging de show niet door. Punt
-
Verloren Generatie
Overal aan meebetaald, maar nergens recht op
De Verloren Generatie, journalist Peet Vogels hoorde de term onlangs langskomen toen het ging over hoge jeugdwerkloosheid door de recessie. ,,Hé, daar hoorde ik ook bij, in 1982'', dacht hij. -
Foto-album
Vakantiefoto's van jullie zolder
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
-
-
Generatie Y
Dienstplicht: vrienden voor het leven of tijdverspilling?
Elk jaar een verse instroom van tienduizenden nieuwe soldaten, tot 1997. Generatie Y is de eerste die niet meer verplicht in dienst is geweest. Wat hebben ze gemist? -
Hoe de waardevolle gasbel veranderde in The Dutch Disease
Met de gasbel van Slochteren kreeg Nederland een ongeëvenaarde schat in de schoot geworpen, eind jaren ’50. Daardoor zat een hele generatie er warmpjes bij. Anno 2017 resteert de kater. Het geld is op en de Groningers zijn boos.