Volledig scherm
© AD

Geboren in de 70's? Dan hoor je thuis in de Patatgeneratie

Dit Zijn WijWij zijn geboren tussen circa 1970 en 1985.  We weten nog hoe het was om te bellen vanuit een telefooncel en geld te wisselen voor je met vakantie ging. Dit is de Patatgeneratie!

Weetjes over de Patatgeneratie

20
Bijna 20 procent van de Nederlanders behoort tot X. Alles bij elkaar zo'n 3,4 miljoen mensen en koningin Máxima is er daar een van.

Gemiddelde levensverwachting van Generatie X (1970-1985)
Vrouwen: 76,38 jaar Mannen: 70,9 jaar

Wendy & Dennis
De meisjesnaam Wendy was het populairst bij ouders van deze generatie. Actrice en presentatrice Wendy van Dijk (1971) is een voorloopster van de 20.000 Wendy’s die volgden. Kim en Linda komen daarna. Bij de jongensnamen piekt Dennis, met Martijn en Sander op zijn hielen.

Patat? Een 'pragmatische generatie' volgens sociologen, maar Ajax-trainer Leo Beenhakker hekelde een gemakzuchtige patatgeneratie die te vaak in snackbars zou rondhangen. Hij ergerde zich met name aan de flegmatieke talenten Richard Witschge en Bryan Roy.

Voornaamste doodsoorzaken
Kanker en hart- en vaatziekten. Daarnaast verkeersongelukken.

Populairste auto 80.000 De Patatgeneratie rijdt vooral Volkswagen Golf (80.000). Daarna zijn de VW Polo en de Ford Focus geliefd.

De ouderen onder ons groeiden op met alleen Nederland 1 en 2. We herinneren ons nog dat 3 erbij kwam, en pas na de introductie van de kabel die commerciële zender RTL4. Op vrijdagavond keken we met een glas prik en een bakje chips naar dokter Jan en zuster Ingrid in Medisch Centrum West. En we raakten verslaafd aan de eerste Nederlandse soapserie: Goede Tijden Slechte Tijden.

De euro bestond nog niet en de pinautomaat moest nog worden uitgevonden. Onze eerste schoolwerkstukken schreven we met de hand. Maar toen de Commodore 64 en de MSX eenmaal hun intrede hadden gedaan, ging het hard. In een vloek en een zucht sierde de home computer elk huishouden. Wij zagen internet komen en overwinnen. Pragmatisch als we zijn, lieten we ons omscholen tot ICT-er – de langdurig werklozen uit de jaren 80 waren ons schrikbeeld.

Wij die Cobain overleefden, werden veelal tweeverdieners. Kinderen kregen we pas als we onze carrière goed op de rit hadden. Nu we wat ouder zijn, worden we soms gek van die combinatie baan-gezin. De burn-out ligt bij ons altijd op de loer. Gelukkig zijn er antidepressiva en anders gaan we op mindfulness of yoga. Als we maar alles uit het leven kunnen halen.

Onze helden

Elke generatie heeft zijn helden. Dit zijn er drie van de Patatgeneratie.

Nelson Mandela
Universeel gerespecteerd mensenrechtenicoon in de supercategorie van Mahatma Ghandi en Martin Luther King. Zuid-Afrikaans ‘vader des vaderlands’. Voormalig leider militaire vleugel ANC. Zat bijna 30 jaar gevangen op Robbeneiland. Na zijn vrijlating gekozen tot president van Zuid-Afrika. Maakte vreedzaam einde aan de apartheid en voorkwam bloedbad door zijn charisma. ‘Madiba’ ontving 250 hoge onderscheidingen. Voetballiefhebber en fan van Ruud Gullit.

Volledig scherm
© Nelson Mandela. EPA

Madonna
Voluit Madonna Louise Veronica Ciccone, Amerikaanse zangeres en actrice. Fascineert mondiaal publiek met hits, pikante uitdossingen en controversiële acts. Zingt over seks en religie. Op de bres voor onder meer aidsproblematiek en milieuvervuiling. Bijnamen: Queen Of Pop, Little Nonnie, Maddy, Mo, Boy Toy, Mads, Madge, Her Madgesty, Material Girl, Veronica Electronica, M, Mother of Re-invention, Queen of Dance, Queen of Shock.

Volledig scherm
© REUTERS

Marco van Basten
Doelpuntenmachine die een gefrustreerde natie eindelijk het grote voetbalgeluk schonk op het EK van 1988. Drievoudig Europees voetballer van het Jaar en tweevoudig Wereldvoetballer van het Jaar. Superspits. Zijn volley tegen Rusland is ingelijst als kunststuk. Moest op zijn 30ste stoppen vanwege ernstige enkelblessure. Ongelukkig als trainer. Bedenkt aanpassingen spelregels als Chief Officer for Technical Development, bij de FIFA.

Volledig scherm
© ANP

Onze muziek

Terwijl de liedjes van Madonna en Michael Jackson nog in ons hoofd resoneerden, was daar opeens Kurt Cobain met zijn grunge. Rauw zong hij op MTV over depressie, vervreemding en identiteitsproblemen. Wat vonden we een herkenning!

Onze ouders

Onze dagelijkse bezigheden

Haal je Google cardboard uit de kast en bekijk deze dagelijkse objecten in virtual reality (gewoon in 3D bekijken kan natuurlijk ook).

Ons geloof

Onze vakanties

Onze dilemma's

Speel Clash of the Generatie Y: maak keuze tussen nostalgische dilemma's. Choose your battle!