Volledig scherm
Danny en Angela Pultrum en zoon Damian © Erik van 't Hullenaar

Liefde op het eerste woord in de chatbox van TMF en nog altijd samen

Generatie YDe TMF-chatbox is in 2003 het begin van een bloeiende puberrelatie. Veertien jaar, een huwelijk en een kind verder zijn de onzekere tieners van destijds niet meer bij elkaar weg te denken. Angela Pultrum-Hermsen (29) en Danny Pultrum (28) uit Elden zijn de liefdespioniers van het internet, nog ver voordat ooit iemand van Tinder heeft gehoord.

Quote

In de chat voelden we ons veel veiliger, daar durfden we wel te praten

Danny

Danny is in 2003 veertien jaar en wanhopig op zoek naar de naam van een liedje op de site van muziekzender TMF. In de TMF-chatbox ziet hij iemand met de naam Eldenia_girl (Angela). Danny speelt zelf jarenlang voor voetbalclub Eldenia en start het gesprek dat hem de liefde van zijn leven bezorgt. 

De TMF-chatbox is in 2017 een dinosauriër in de chatgeschiedenis, maar destijds extreem modern. Het is de tijd dat verkopers nog langs de deuren gingen om mensen dat gekke internet aan te smeren. Op de website zijn verschillende chatboxen, zoals de Michael Jackson-chatbox, de Nederlandstalig chatbox en de R&B chatbox. De capaciteit van de afzonderlijke boxen is matig. Er kunnen veertig mensen in een box, daarna zit ie vol. 

Klik hier voor meer Generatie y

Anita Doth van 2 Unlimited: Michael Jackson stak zijn duim op, waanzinnig!

Wij zijn Generatie Y: onze dagelijkse bezigheden, onze helden en meer funfacts

Furby of Tamagotchi? Jumpen of hakken? En meer dilemma's 

MSN

En hij zit vaak vol, zegt Angela. Een groot probleem voor het duo, dat de chatboxen als ontmoetingsplaats gebruikt. Het leidt tot wanhopige zoekacties naar elkaar. ,,We spraken dan af in bijvoorbeeld de top40-box, maar die dingen zaten zo vaak vol. Dat zoeken is ook de reden dat we na verloop van tijd onze e-mailadressen uitwisselden, zodat we op MSN verder konden chatten. Dat was makkelijker afspreken."

Volledig scherm
Danny en Angela Pultrum en zoon Damian © Erik van 't Hullenaar

Angela en Danny zijn respectievelijk veertien en vijftien als ze elkaar leren kennen, maar eigenlijk zijn ze al bijna tien jaar in elkaars leven. Allebei beginnen ze met voetballen bij Eldenia, tot Danny op zijn tiende voor het Arnhemse ESA gaat voetballen. Daar gaat Angela, nadat ze elkaar vijf weken kennen, met een vriendin naar een wedstrijd van Danny kijken. Tot dan beperkte het contact zich tot chatten. Het is de eerste keer dat ze meer van elkaar zien dan de schaarse pixels op het minuscule fotootje in de chatbox. Het bevalt, maar de twee durven elkaar niet aan te spreken langs het veld.

Ook blijken ze bij elkaar op school zitten, op het Maarten van Rossem in Arnhem. Het zijn muisstille eerste maanden. Op school lachen ze slechts naar elkaar. Alleen in de veilige chatruimte heeft cupido vrij spel. Pas na vier maanden horen ze voor het eerst elkaars stem als ze hebben afgesproken bij een schommel op een speeltuintje in Elden, op veilige afstand van het ouderlijk huis van Angela. 

Liefde op het eerste woord

Danny: ,,In de chat voelden we ons veel veiliger, daar durfden we wel te praten. We zijn ook echt in eerste instantie op elkaars innerlijk gevallen en ik denk dat we daardoor nog steeds bij elkaar zijn. Het was liefde op het eerste woord." Drie dagen na de ontmoeting zoenen ze voor de eerste keer, bij Angela thuis. ,,We konden niet meer om elkaar heen en kwamen we erachter dat we elkaar ook in het echt leuk vonden."

TMF verdween, de liefde bleef en zoon Damian (9) kwam. Hij luistert aandachtig naar het liefdesverhaal van zijn ouders. Zes dagen geleden zijn Angela en Danny een jaar getrouwd en de jongeling heeft daarin een hoofdrol. Damian brengt de ringen en bereidt een heel mooie speech voor. 

Naast stralend middelpunt heeft hij nog een andere rol in het gezin: hij zorgt voor zijn moeder als zijn vader aan het werk is als glazenwasser of hovenier en Angela het zelf niet kan. Vijf jaar geleden wordt de chronische darmziekte Crohn bij haar geconstateerd. Angela krijgt tot overmaat van ramp kort daarna ook nog eens reuma, een vervelend gevolg van de ziekte van Crohn. 

Crohn wordt gezien als 'de ziekte van mond tot kont' en door een ontsteking is er inmiddels al veertig centimeter aan darm verwijderd, vertelt Angela. Er waren periodes dat ze 25 kilo afviel, weken in het ziekenhuis doorbracht en er is een reële kans dat ze op een dag stoma krijgt. Ook is ze in wat ze mag eten zeer beperkt. Haar lievelingseten zuurkool gaat er niet meer in. 

Ziek

De darmziekte zorgt er op slechte dagen voor dat haar bewegingscirkel een diameter heeft van maximaal vijf meter, met het toilet als middelpunt. Ze is in dienst van de thuiszorg en dat is op momenten dat ze zo ziek is onbegonnen werk. De toekomst is onzeker, maar Angela is strijdbaar en belooft altijd positief te blijven. 

,,16 november is onze jubileumdatum, de datum dat we verkering kregen, maar gek genoeg lig ik altijd in het ziekenhuis of ben ik ziek rond die tijd. Ik ben de pechvogel van ons drietjes, maar de situatie laat me zien wat ik heb aan mijn mannen. Ik hoef het niet te zeggen als ik me slecht voel, want dat zien ze meteen." Damian, hoog knuffelgehalte en nu al een betere voetballer dan zijn vader, vult zijn moeder aan: ,,Papa en ik proberen zoveel mogelijk te helpen. Ik probeer als mama heel ziek is lief voor haar te zijn en allerlei klusjes te doen in het huis."

Door de grote gebeurtenissen omarmt het gezin de kleine dingen in het leven. Vakanties brengen ze het liefst door in een leuk vakantiepark in Nederland. Verder bieden de dorpskroeg en voetbalkantine van Eldenia alles wat hun hart begeert, zegt vader Danny. Zo onorthodox als het ontstaan van het gezin was, zo normaal en bescheiden zijn de Pultrums zelf. ,,We maken het allemaal niet te gek. Eigenlijk zijn we met zijn drietjes elkaars grootste passie. Dat is genoeg voor ons."

Bekijk meer artikelen uit deze serie: