Wij zijn Generatie Y!
Dit Zijn WijWij zijn geboren tussen circa 1980 en 1995. Wij zijn de eerste Millennials, wij zijn uw toekomst. We gamen een groot deel van onze vrije tijd. Zonder supersnel internet kunnen we niet leven. We appen en luisteren naar muziek terwijl we andere dingen doen. Niet voor niets noemen ze ons soms Generatie Einstein. Dit is Generatie Y!
Facebook en Instagram werden groot door ons, maar toen ze mainstream werden, waren wij alweer ergens anders. Humanresourcesmanagement in bedrijven waardeert onze communicatieve en analytische skills. Ze noemen ons ook verwend en vaak een tikkeltje arrogant. Sorry, maar wij kennen onze marktwaarde. De kredietcrisis van 2007 heeft ons gehard. Als nieuwkomers op de arbeidsmarkt vochten we voor ons baantje. Aan onze CV’s ligt het niet, wij deden aanvullende studies in het buitenland, zijn dus gedreven en gewend aan competitie. Wij zijn de eerste echte jobhoppers. Wij weten hoe je opslag vraagt. Betaal je ons te weinig dan zeggen we bye bye. Werkgevers noemen ons ongeduldig en klagen over een gebrekkige loyaliteit.
Werk is belangrijk maar geen garantie voor geluk. Geld heb je nodig voor je thrills. Wij eisen onbetaald verlof om een berg in de Hymalaya te gaan beklimmen. Nee, niet de Mount Everest, maar de ‘hipsterberg’, de Shishapangma. Ook boven de 8000 meter maar een stuk minder riskant. Onze cultuur is die van HD-video’s, over onszelf. Voor ons geen halve marathons maar hele, liefst in bruisende metropolen. Wij lezen heus wel: Harry Potter, de hele serie. Wij hebben in Monica, Ross, Phoebe, Chandler, Joey en Rachel onze beste televisievrienden. Samen groeiden we op, pragmatisch romantisch, zoals in ‘Friends’.
We flirten als de besten maar zijn redelijk monogaam. Trouw aan de vriendengroep vinden we belangrijker. Samen lol hebben, samen overleven in een wereld vol halve garen en extremisten. Dat beeld van de instortende Twin Towers staat op ons netvlies gebrand. Daarna waren de aanslagen in Madrid, Londen, Parijs, Berlijn en Brussel. Onze steden! Wij shoppen en stappen daar met regelmaat, als we er tenminste geen marathons lopen. Wij geven zeker om het milieu, maar vliegen niettemin met low cost maatschappijen naar ongeveer elk festival in Europa. We boeken nog snel even een trip naar Cuba voordat het daar te Amerikaans wordt.
Zijn we egocentrisch? Misschien. Wij houden werk en sociale verplichtingen graag in evenwicht. Maar niet vergeten: onze nerds programmeerden uw leven van alledag. Wij zijn de Einsteins at your service. Trouwens, die Einstein, had die niet een flirt met Marilyn Monroe? Typisch wij.
Onze helden
Elke generatie heeft zijn helden. Dit zijn er drie van Generatie Y.
Johnny Depp
Tieneridool en eigenzinnige Hollywoodster. Brak door in televisieserie 21 Jump Street, waarin hij een undercoveragent speelde op een middelbare school. Spatte van het witte doek als kwetsbare scharenjongen in Edward Scissorhands, een cultfilm van Tim Burton. Gevierd als curieuze piratenkapitein Jack Sparrow in filmreeks Pirates of the Caribbean. Gebruikte Keith Richards, gitarist van de Rolling Stones, als inspiratie voor die rol.
Dennis Bergkamp
Voetbalartiest. Dodelijke spits, bijgenaamd The Iceman. De Engelse schrijver Nick Hornby over alweer een iconisch doelpunt: ‘Met zijn rug naar het doel nam hij de bal op zijn ene voet, speelde hem rond een verdediger met een andere voet en schoot hem langs de doelverdediger met zijn... Heeft Dennis Bergkamp drie voeten? Waarschijnlijk niet. Het leek alleen zo.’
Angelina Jolie
Actrice. Meer dan eens uitgeroepen tot mooiste en meest sexy vrouw ter wereld. Dochter van Hollywoodster John Voight met Limburgs bloed in de aderen via haar moeder. Verre familie van oud-premier Wim Kok. Mensenrechtenactiviste. Actief voor VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Onthulde preventieve amputatie borsten wegens dreigende kanker. Gastdocente London School of Economics over impact van oorlog op vrouwen.
Ons entertainment
De zwart-wit televisie is voor deze generatie iets dat ze vooral kennen van de verhalen. Ze groeien op met kleurentelevisies, die al rap vervangen worden door breedbeeldtelevisies. Hun jonge jaren worden op videobanden gedocumenteerd, hun favoriete programma’s met videorecorders opgenomen. Maar ook die techniek zien ze snel verdwijnen met de opkomst van de DVD-speler en later natuurlijk internet en harde schijven. En als Generatie Y zich dan tóch nog verveelt? Dan hebben ze gelukkig hun spelcomputers nog.
Onze dagelijkse bezigheden
Haal je Google cardboard uit de kast en bekijk deze dagelijkse objecten in virtual reality (gewoon in 3D bekijken kan natuurlijk ook).
Ons vervoersmiddel
Onze geluidsdragers
Onze dilemma's
Speel Clash of the Generatie Y: maak keuze tussen nostalgische dilemma's. Choose your battle!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Stille Generatie
Dorus of Swiebertje? Dior of Chanel? En meer dilemma's
Nostalgie is van alle generaties. De Stille Generatie (geboren tussen 1930 en 1945) kunnen daar over meepraten. Gelukkig maar dat smaken verschillen. Vecht de oneindige strijd nu voor eeuwig uit door jouw favoriet te kiezen. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Achter de schermen
Hen heeft geluk. Is dat fout of goed?
De hoofdredactie van het AD beschrijft in deze rubriek waar de redactie mee bezig is. Deze week Hans Nijenhuis over de vraag hoe je mensen omschrijft als ‘hij’ of ‘zij’ niet meer past.
-
Dit zijn wij
Geboren voor de bevrijding? Dan hoor je thuis in de Stille Generatie
-
Uit den ouden doosch: Is het een mini wc-ontstopper?
Zes weken lang brengt deze krant verschillende generaties in beeld. Wat bindt de verschillende generaties, wie zijn hun idolen en welke voorwerpen staan in hun geheugen gegrift? In de wekelijkse video-rubriek 'Uit den ouden doosch' leggen we kinderen van nu mysterieuze voorwerpen uit het verleden voor. Deze week: de flessenlikker. Eerder verschenen in deze rubriek de floppydisk en het cassettebandje. -
Patatgeneratie
Henny Huisman: Als ik ziek was, ging de show niet door. Punt