Volledig scherm
© RV

Wij zijn Generatie Y!

Dit Zijn WijWij zijn geboren tussen circa 1980 en 1995. Wij zijn de eerste Millennials, wij zijn uw toekomst. We gamen een groot deel van onze vrije tijd. Zonder supersnel internet kunnen we niet leven. We appen en luisteren naar muziek terwijl we andere dingen doen. Niet voor niets noemen ze ons soms Generatie Einstein. Dit is Generatie Y!

Weetjes over Generatie Y

13
Dertien procent van de Nederlandse bevolking behoort tot Generatie Y of de Grenzeloze generatie en is opgegroeid met computers. Generatie Y wordt om zijn digitale slimheid ook Generatie Einstein genoemd.

Levensverwachting in jaar van geboorte
Vrouwen: 78,6 jaar Mannen: 72,1 jaar

Populairste namen
Stefan(ie) Stefan en Stefanie gaan aan het einde van de jaren 80 voor de koppositie in de lijst populaire kindernamen. Alleen wint Anna het nog bij de meisjes. Bij de jongens Michael en Mark op respectievelijk twee en drie. Laura wint brons bij de meisjes.

Profiel van de dertiger
Achterbankgeneratie (alles door pa en ma geregeld), mediageneratie (opgegroeid met Facebook en Hyves (dat ter ziele ging als socialnetwerksite in 2013), knip- en plakgeneratie (zelf creatief lijken door veel te 'lenen'van anderen).

Voornaamste doodsoorzaken
Generatie Y is in de kracht van zijn leven. Verkeersongelukken en zelfdoding zijn de meest voorkomende doodsoorzaken. Ver daarachter kanker en hart- en vaatziekten.

36.700
Zoveel Volkswagens Golf worden bestuurde door Y. De populairste auto onder dertigers. Daarna kiest deze generatie vooral voor de Polo of de Peugeot 206.

Facebook en Instagram werden groot door ons, maar toen ze mainstream werden, waren wij alweer ergens anders. Humanresourcesmanagement in bedrijven waardeert onze communicatieve en analytische skills. Ze noemen ons ook verwend en vaak een tikkeltje arrogant. Sorry, maar wij kennen onze marktwaarde. De kredietcrisis van 2007 heeft ons gehard. Als nieuwkomers op de arbeidsmarkt vochten we voor ons baantje. Aan onze CV’s ligt het niet, wij deden aanvullende studies in het buitenland, zijn dus gedreven en gewend aan competitie. Wij zijn de eerste echte jobhoppers. Wij weten hoe je opslag vraagt. Betaal je ons te weinig dan zeggen we bye bye. Werkgevers noemen ons ongeduldig en klagen over een gebrekkige loyaliteit.

Werk is belangrijk maar geen garantie voor geluk. Geld heb je nodig voor je thrills. Wij eisen onbetaald verlof om een berg in de Hymalaya te gaan beklimmen. Nee, niet de Mount Everest, maar de ‘hipsterberg’, de Shishapangma. Ook boven de 8000 meter maar een stuk minder riskant. Onze cultuur is die van HD-video’s, over onszelf. Voor ons geen halve marathons maar hele, liefst in bruisende metropolen. Wij lezen heus wel: Harry Potter, de hele serie. Wij hebben in Monica, Ross, Phoebe, Chandler, Joey en Rachel onze beste televisievrienden. Samen groeiden we op, pragmatisch romantisch, zoals in ‘Friends’.

We flirten als de besten maar zijn redelijk monogaam. Trouw aan de vriendengroep vinden we belangrijker. Samen lol hebben, samen overleven in een wereld vol halve garen en extremisten. Dat beeld van de instortende Twin Towers staat op ons netvlies gebrand. Daarna waren de aanslagen in Madrid, Londen, Parijs, Berlijn en Brussel. Onze steden! Wij shoppen en stappen daar met regelmaat, als we er tenminste geen marathons lopen. Wij geven zeker om het milieu, maar vliegen niettemin met low cost maatschappijen naar ongeveer elk festival in Europa. We boeken nog snel even een trip naar Cuba voordat het daar te Amerikaans wordt.

Zijn we egocentrisch? Misschien. Wij houden werk en sociale verplichtingen graag in evenwicht. Maar niet vergeten: onze nerds programmeerden uw leven van alledag. Wij zijn de Einsteins at your service. Trouwens, die Einstein, had die niet een flirt met Marilyn Monroe? Typisch wij.

Onze helden

Elke generatie heeft zijn helden. Dit zijn er drie van Generatie Y.

Johnny Depp
Tieneridool en eigenzinnige Hollywoodster. Brak door in televisieserie 21 Jump Street, waarin hij een undercoveragent speelde op een middelbare school. Spatte van het witte doek als kwetsbare scharenjongen in Edward Scissorhands, een cultfilm van Tim Burton. Gevierd als curieuze piratenkapitein Jack Sparrow in filmreeks Pirates of the Caribbean. Gebruikte Keith Richards, gitarist van de Rolling Stones, als inspiratie voor die rol.

Volledig scherm
© RV

Dennis Bergkamp
Voetbalartiest. Dodelijke spits, bijgenaamd The Iceman. De Engelse schrijver Nick Hornby over alweer een iconisch doelpunt: ‘Met zijn rug naar het doel nam hij de bal op zijn ene voet, speelde hem rond een verdediger met een andere voet en schoot hem langs de doelverdediger met zijn... Heeft Dennis Bergkamp drie voeten? Waarschijnlijk niet. Het leek alleen zo.’

Bergkamp maakt een doelpunt in de WK-wedstrijd Nederland- Argentinië in 1998
Volledig scherm
Bergkamp maakt een doelpunt in de WK-wedstrijd Nederland- Argentinië in 1998

Angelina Jolie
Actrice. Meer dan eens uitgeroepen tot mooiste en meest sexy vrouw ter wereld. Dochter van Hollywoodster John Voight met Limburgs bloed in de aderen via haar moeder. Verre familie van oud-premier Wim Kok. Mensenrechtenactiviste. Actief voor VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Onthulde preventieve amputatie borsten wegens dreigende kanker. Gastdocente London School of Economics over impact van oorlog op vrouwen.

Volledig scherm

Ons entertainment

De zwart-wit televisie is voor deze generatie iets dat ze vooral kennen van de verhalen. Ze groeien op met kleurentelevisies, die al rap vervangen worden door breedbeeldtelevisies. Hun jonge jaren worden op videobanden gedocumenteerd, hun favoriete programma’s met videorecorders opgenomen. Maar ook die techniek zien ze snel verdwijnen met de opkomst van de DVD-speler en later natuurlijk internet en harde schijven. En als Generatie Y zich dan tóch nog verveelt? Dan hebben ze gelukkig hun spelcomputers nog.

Onze dagelijkse bezigheden

Haal je Google cardboard uit de kast en bekijk deze dagelijkse objecten in virtual reality (gewoon in 3D bekijken kan natuurlijk ook).

Ons vervoersmiddel

Onze geluidsdragers

Onze dilemma's 

Speel Clash of the Generatie Y: maak keuze tussen nostalgische dilemma's. Choose your battle!