Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © Shutterstock

Celstraf voor slaan arts en spugen naar verpleegkundige in coronatijd

ZUTPHEN/ DOETINCHEM - Een 34-jarige man uit Doetinchem moet zes weken de gevangenis in omdat hij op 4 mei een psychiater in het gezicht sloeg en vervolgens, toen hij door de politie werd afgevoerd, naar een verpleegkundige spuugde. De psychiater en de verpleegkundige deden aangifte.

De verdachte wilde naar een andere afdeling van GGNet in Doetinchem worden overgeplaatst maar toen dat werd geweigerd, ging het mis. De Doetinchemmer heeft veel psychische problemen en is al eerder gedwongen opgenomen geweest.

De officier van justitie wilde wel rekening houden met die problemen van de verdachte, maar verwees ook naar de personeelsproblemen in de zorg. ,,Dit is een heel vervelend incident en kan leiden tot nog meer personeelsuitval. Deze mensen verdienen extra bescherming, zeker nu”, zo verwees de officier naar de coronacrisis. ,,Kijk ik dan naar de richtlijnen en het gegeven dat de verdachte nog in een proeftijd liep, dan is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf zeker op zijn plaats.”

‘Hij valt tussen wal en schip’

De advocaat dacht daar anders over. ,,Omdat er nu geen plek voor hem is, valt hij tussen wal en schip. Het is niet de eerste keer dat we met dit dilemma te maken krijgen. Vanwege zijn geestesgesteldheid zou hij geen straf moeten krijgen. En anders zijn de zestien dagen die hij nu heeft vastgezeten lang genoeg geweest.”

De politierechter hield, net als de officier, wel rekening met een verminderde toerekeningsvatbaarheid, maar vond dat de verdachte ook enigszins berekenend te werk was gegaan. Hij veroordeelde de Doetinchemmer daarom tot vijf weken plus een week cel die de verdachte nog op de lat had staan.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem