Volledig scherm
Specialisten en medewerkers van de Achterhoekse ziekenhuizen kunnen weer vanaf huis inloggen in de computernetwerken van de ziekenhuizen.

Computernetwerken van Achterhoekse ziekenhuizen en gemeente Doetinchem weer bereikbaar

UpdateDOETINCHEM/WINTERSWIJK - De computernetwerken van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en SKB in Winterswijk zijn weer bereikbaar. Zaterdag was besloten het computerverkeer dat via het Citrix-systeem verloopt, uit voorzorg stil te leggen. 

Door de afsluiting was het niet mogelijk buiten de ziekenhuislocaties in te loggen op de ziekenhuisnetwerken. Dienstdoende specialisten en medewerkers konden daardoor vanuit huis niet meer inloggen.

Aanleiding voor het besluit was het advies van het Nationaal Cyber Security Centrum en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit waarschuwde voor een ernstige kwetsbaarheid in het programma, waardoor hackers zich toegang kunnen verschaffen tot de systemen.

Er is geen aanwijzing dat daadwerkelijk is geprobeerd in de systemen van de ziekenhuizen in te breken.

Gemeenten

De problemen met het Citrix-systeem hebben ook gemeenten als Doetinchem, Aalten, Oude IJsselstreek en Doesburg, waardoor ambtenaren niet vanuit huis kunnen werken. Ook is het niet overal mogelijk digitaal afspraken te maken. Doetinchem heeft inmiddels laten weten dat de problemen zijn opgelost. In Oude IJsselstreek kunnen wel afspraken gemaakt worden. In andere gemeenten wordt nog druk gewerkt aan een oplossing.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem