Dit zijn de vier Dichters des Achterhoeks van dit jaar

Eerst was het er één, nu zijn het er vier. Eva Schuurman, Hans Mellendijk, Bert Scheuter en Helma Snelooper mogen zich het komend jaar Dichter des Achterhoeks noemen. Een kennismaking aan de hand van gedichten en verwachtingen.

De Dichter des Achterhoeks gaat verder als een platform van poëten, die zich bezig gaan houden met de actualiteit in de regio. Vier woordkunstenaars hebben zich aan het project verbonden.

Actualiteit in de regio

Het gaat om Bert Scheuter, Helma Snelooper, Hans Mellendijk en Eva Schuurman. De Dichter des Achterhoeks publiceert periodiek een gedicht naar aanleiding van de actualiteit in de regio. Zes jaar geleden was Henk Beunk de eerste streekdichter, vervolgens waren het duo Legeland-Weijkamp en Eva Schuurman aan de beurt.

,,We hebben dit keer voor een collectief aan dichters gekozen, om meer spreiding en diversiteit te krijgen’', legt initiatiefnemer Gerco Mons van De Gelderlander uit. Het is de bedoeling dat de dichters maandelijks een gedicht schrijven en dat dit gedicht wordt gepubliceerd in De Gelderlander.

Hans Mellendijk is enthousiast over de plannen. ,,Ik ben altijd een voorstander geweest van een platform van dichters als Dichter des Achterhoeks. Nu mag ik daar zelf deel van uitmaken. Ik ben heel benieuwd.”

Quote

Ik ben altijd een voorstan­der geweest van een platform van dichters als Dichter des Achter­hoeks. Nu mag ik daar zelf deel van uitmaken.

Hans Mellendijk

Helma Snelooper: Terug naar de geboortestreek

Oer

achter de Oude IJssel

ben ik niet ongekend

in deze aarde ligt mijn navelstreng begraven

hier klinken nog de namen van mijn vaderen

woar bun i-j d’r ene van

o van Arend van Klaas-Hendrik van Gait-Jan

de grond draagt nog de sporen van hun handen

- oer en zand en klei - rouwranden

ze werkten bij de IJzergieterij, Coöperatie, Aviko

ze hadden koeien in de wei bij Zelhem en in Hummelo

een varken op de leer

en vóór de eerpels het gebed achter de pet

eerbiedig zingend sprekend: de Heer is mijn herder

mij zal niets ontbreken

ik hoor hun stemmen ruisen door mijn bloed

zo prenten ze me in:

Alles kump goed

Volledig scherm
Helma Snelooper © theo kock persfotografie

Helma Snelooper woont in Amsterdam, maar komt oorspronkelijk uit de Achterhoek. Ze is theatermaker, verteller, liedjesschrijver en poëet. Ze heeft een eigen website: opvouwbaarbos.nl.

,,Wat ontzettend leuk dat ik me Dichter des Achterhoeks mag noemen. Ik woon niet meer in de regio, maar kom er wel vandaan. En het gekke is: ik word weer steeds meer naar mijn geboortestreek getrokken.

,,Ik vind het heerlijk om intuïtief bezig te zijn. Dat doe ik ook als theatermaker, vooral in de zorg. Dan maak ik een voorstelling aan de hand van een opdracht, of een paar gesprekken. Daarnaast heb ik ook aan stand-upcomedy gedaan. Dus als er iets gebeurt in de actualiteit, kan ik daar denk ik wel mee overweg.

,,Ik vind het idee van een platform echt heel tof. Met vier dichters ben je veelzijdig en komen er allerlei verschillende en ik hoop verrassende invalshoeken op tafel.”

Hans Mellendijk: ‘Ik begin de dag met de krant op schoot’

Doetinchem herbezocht

Herinrichting Terborgseweg, zomer 2019

0314 bij het Stationsplein

met een schaatsplank de groene baan op

Kist op Honk ingelijst: lover

richting stad, Wei van Ome Karel.

Woordgrappen lopen uit de regel

de eindentiteit is zoekende.

20 op een Rei vormen een kern

voortvarend en LKKR uit het ei.

Gevonden vreten, objet trouvé:

de boer akkert pas voort als vogels

kwetterend en zich al nestelend

de Hamburgerpoort veroveren.

Uitzicht uit zich. Hoe is ‘t mogelijk?

Een groene poort naar de Achterhoek

de hangende tuinen van Dörkum.

Weggezongen dorre kiespijnbeeld.

Onder de grond woedt de historie.

Tijd zucht om zichtbaarheid kazemat.

Het aanvalsplan niet meer te stuiten.

Hoor in de verte koffers rollen.

Volledig scherm
Hans Mellendijk. © Jan Ruland van den Brink

Hans Mellendijk uit Varsseveld is geen onbekende in de Achterhoek. Hij is lid van dichterscollectief de Omsmeders en was jarenlang columnist bij De Gelderlander. Hij schrijft teksten en gedichten en organiseert met anderen ‘n Drom. Zijn website: smelsslems.blogspot.com.

,,Ik voel me zeer vereerd dat ik me Dichter des Achterhoeks mag noemen. Ik heb de dichter ook altijd op de voet proberen te volgen. Ik vond het jammer dat de continuïteit er een beetje uit was geraakt. Het zou mooi zijn als dat weer terug komt. Ik volg de actualiteit. Ik begin de dag ‘s morgens altijd met een wandeling naar de brievenbus om de krant te halen.

Ik geef graag commentaar op het nieuws in de Achterhoek en daar krijg ik nu de gelegenheid voor. Zacht tikkend de tijd verslaan, dat is wat de lezers van mij kunnen verwachten. En ik hoop dus dat ik achteraf kan zeggen: Ik heb de tijdgeest gevangen.’’

Bert Scheuter: Schrijven op de vierkante millimeter

Boogie Woogie Wenters

De Winterswijkse beken drogen op

de dorstende buurtschappen boeren

volksfeesten aan elkaar tot in het dorp,

dat de meesterschilder ooit was vergeten.

Zoals het ook zijn dichter eens bijna vergat

totdat de wind van zijn faam stormachtig in

privé domein verhaalde van zijn geboorte

in de winter die van geen wijken wist.

Maar nu is de dichter daar een college,

des schilders meesterwerk een school

waar boerenzonen en -dochters

leren de volksfeesttrom te roeren.

Maar pas op uw zaak Winterswijk

want Aalten wil de muziek niet betalen

en Oost-Gelre gaat voor dubbeltjesdansen

pasje voor pasje, op de eigen kermis eerst.

Volledig scherm
Bert Scheuter. © Foto Joost Hoving

Bert Scheuter is columnist bij De Gelderlander. Hij heeft met Beek en Es een eigen bedrijf, dat zich bezighoudt met grafisch ontwerpen, communicatie en kunst.

,,Ik ben ontzettend blij dat ik mee mag doen in de poule voor de Dichter des Achterhoeks. Ik vind zo’n collectief echt een enorme aanwinst. Je krijgt een breder bereik en een grotere variatie. Het zou mooi zijn als we daar nog een website bij kunnen maken. Om eerlijk te zijn: ik ben zelf niet zo’n toegankelijke dichter, maar ik ga mijn uiterste best doen om daar wat verandering in te brengen. Een soort ‘light verse’.” 

,,Als columnist ben ik gewend om me bezig te houden met de actualiteit. Dat is schrijven op de vierkante centimeter. Een gedicht is schrijven op de vierkante millimeter. Een hele uitdaging dus. Ik heb voor mezelf al wat geoefend door tijdens het schrijven van een column ook te bedenken hoe ik zoiets zou aanpakken bij een gedicht. Ik heb er zin in.’’

Eva Schuurman: Schrijven als de regio zwanger is

Tegelijk

Jij en ik tot aan het eind,

tot ik je zal wiegen,

tot jij te ruste op mijn schoot;

m’n kraaienpootjes vliegen.

Tot mijn spreekstem wiebelt

en jouw tred vertraagd,

tot mijn sluike haren dun

en de tijd ons draagt.

Tot jouw rimpels als de lijnen

van elke plattegrond,

zodat ik altijd nog de weg vind

naar jouw mond.

Mijn handen haast doorzichtig

nog altijd in de jouwe,

ik bibberend mijn pillendoos

aan jou zal toevertrouwen.

Jij en ik totdat het stil,

ik nooit meer van je zijde wijk,

zodat we samen tot het einde

en dan tegelijk

Volledig scherm
Eva Schuurman © Huub Louppen

Eva Schuurman uit Wichmond was de afgelopen twee jaar Dichter des Achterhoeks. Ze is in het dagelijks leven tekstschrijver, verhalenverteller en trouwambtenaar. Haar website: omdatikvanjetrouw.nl.

,,Het is heerlijk om er te zijn als Dichter des Achterhoeks, als de regio ergens zwanger van is. Dat je schrijft wat nodig is. Ik heb het nu twee jaar gedaan. Je kunt echt wat betekenen voor mensen. Mijn diepte- en hoogtepunt was het gedicht dat ik heb gemaakt over het jongetje uit Aalten dat overleed op het voetbalveld. Natuurlijk is het dan spannend om te schrijven, maar het was op dat moment ook nodig.” 

,,Ik kreeg later een berichtje van zijn opa en oma, dat ze me dankbaar waren voor de woorden die ik had gevonden. Dat doet dan echt wat met me. Ik vind het echt leuk dat ik nog even door mag gaan binnen het collectief. Het mooie is dat het gaat om vier verschillende dichters. Ik ben heel benieuwd.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Doetinchem