Volledig scherm
Doetinchem, het Stadsfeest op het Simonsplein. © LS

Een rondje Stadsfeest: keuze in overvloed

DOETINCHEM - Het is de laatste zaterdag van augustus, rond de klok van elf. De 2019-editie van het Doetinchemse Stadsfeest is in volle hevigheid ontbrand. Ondanks een paar flinke onweersbuien eerder op de avond genieten duizenden bezoekers verspreid over het stadscentrum nu van muziek en gezelligheid.

Bij de D-toren, op het Simonsplein, in het Mark Tennantplantsoen, in de Korte Kapoeniestraat én in de Grutstraat staan podia opgesteld. Zo komen liefhebbers van muziek uit sixties aan hun trekken in het Mark Tennantplantsoen, waar The original sixties R&B and Soulshow aan de gang is.

Onderweg naar het Simonsplein is voor 5 euro een vers broodje hamburger te koop. Op dat plein komen klassiekers als YMCA langs tijdens de Top 2000 Experience. Hier geen massa’s volk, zoals dat ooit bij artiesten als Guus Meeuwis het geval was. Destijds kon je voor het halen van een biertje wel een half uurtje uittrekken, nu is de gang naar de bar snel gemaakt.

Gezellig druk

Volledig scherm
Drukte in de Grutstraat © LS

Ook in de Grutstraat is het gezellig druk, maar zeker niet overvol. Op de kop van deze straat speelt de Silvoldse soulformatie Miller & the Tone Machine voor het oog van enkele honderden toeschouwers. Verderop is het goed toeven op de terrassen, want de temperatuur blijft vanavond lang flirten met de 20 graden.

Terwijl in de Korte Kapoeniestraat de Nederlandstalige klanken van Elz Bakker and Friends te horen zijn, begeeft een stoet van overwegend jonge bezoekers zich richting D-toren. Tijdens Koningsdag was een entreeticket hier noodzakelijk, nu is het feest gratis toegankelijk. Beveiligingsmensen controleren enkel de inhoud van tassen.

Beat en lichtbundels

Achter de entreepoorten knalt de beat door de speakers en geven lichtbundels kleur aan de rookwolken die boven de mensenmassa uitstijgen. DJ Dyna zweept het publiek op met teksten als: ‘Alle vrijgezelle dames, laat je horen!’ Dat is nog voordat De Bende van Ellende hier de avond afsluit. 

Aan de overkant steunt een jongen tegen de muren van De Gruitpoort. De wazige blik in zijn ogen verraadt dat hij het verschil tussen links en rechts even niet meer zo scherp heeft. Een politieagente op een mountainbike staat hem bij. Voor deze feestvierder zit de avond er overduidelijk op. De rest van Doetinchem feest dan nog fijn een paar uurtjes door. 

Volledig scherm
Het Stadsfeest bij de D-toren © LS
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Doetinchem