Het UWV, foto ter illustratie
Volledig scherm
Het UWV, foto ter illustratie © ANP

Forse groei aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek

DOETINCHEM - Het aantal Achterhoekers met een WW-uitkeringen ligt met 3.984 op dit moment hoger dan een jaar geleden. Dat is sinds juni 2016 niet meer voorgekomen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het UWV.

Vooral de horecamedewerkers en uitzendkrachten melden zich voor een WW-uitkering. In de horecasector groeide het aantal uitkeringen in april met liefst 40 procent naar 168 uitkeringsgerechtigden. Het gaat hierbij met name om koks en mensen in de bediening. 

Bij uitzendbedrijven nam het aantal in de Achterhoek zelfs met 60 procent toe naar 646. Deze medewerkers zijn werkzaam in tal van sectoren: van vrachtwagenchauffeurs, tot magazijnmedewerkers en van schoonmakers tot medewerkers van de klantenservice.

Landelijk

De stijging valt in de Achterhoek nog relatief mee als de cijfers vergeleken worden met de landelijke groei. De regio kende in april een stijging van 14,9 procent, landelijk was de toename met 16,7 procent nog sterker.

Ongekend

Het zijn ongekende cijfers voor de regio, die jaren te maken heeft gehad met een forse afname van het aantal inwoners met een WW-uitkering. In november van het vorig jaar telde de Achterhoek nog maar 3095 mensen met zo'n uitkering, het laagste aantal sinds de grote economische crisis van 2008. De verwachting werd eind vorig jaar nog uitgesproken dat dit aantal nog verder zou dalen de komende jaren. De coronacrisis heeft daar plotseling verandering in gebracht.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem