Hele wereld wil de Nederlandse politiehond, maar er is een keerzijde
De beste politiehonden ter wereld komen van de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV). Maar waar trots zou moeten overheersen bedreigen leden elkaar en doet de politie onderzoek naar mishandeling van honden. Wat is er aan de hand? ,,De handel heeft een hobby verpest.”
Delen per e-mail
Op de gang van de Arnhemse rechtbank voeren twee advocaten een pittig gesprek met een vrouw uit Wehl. De Achterhoekse heeft de KNPV, de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging, in verlegenheid gebracht door op een achternamiddag het verenigingslogo op haar naam te zetten.
Alleen met haar zegen mag het nog op briefpapier, vlaggen of keuringsboekjes komen te staan. Het is haar zoveelste poging een gesprek te forceren met het KNPV-hoofdbestuur, vertelt de vrouw aan de rechter. Over dierenmishandeling, belangenverstrengeling, een angstcultuur. De advocaten van de KNPV waarschuwen haar. Als ze zo doorgaat, riskeert ze tienduizenden euro’s boete. ,,Kom maar op”, zegt de vrouw.
President Trump verschijnt in dezelfde maand november 2019 met een hond in de rozentuin van het Witte Huis. De Mechelse herder heeft IS-leider Al-Baghdadi in een tunnel opgejaagd tot hij zichzelf opblies. De beelden van Trump met de hond gaan de hele wereld over. In Nederland glundert een trainer. Hij heeft de hond afgericht, vertelt hij de media.
De hele wereld wil de Nederlandse politiehond hebben, zo goed is hij getraind. Maar er is een keerzijde. De politie doet onderzoek naar dierenmishandeling, bestuursleden van de KNPV zijn opgestapt en clubleden bedreigen elkaar. En deze week werden zeven hondentrainers aangehouden op verdenking van dierenmishandeling na een uitzending van het tv-programma Undercover in Nederland.
‘De handel heeft de KNPV kapotgemaakt’
Hoe kon de koninklijke vereniging zo afglijden? Dries van den Broek, erelid en ex-afdelingsvoorzitter Brabant wijst op twee fenomenen: aan de ene kant trekt de handel aan de KNPV en aan de andere kant duwt de samenleving, die alerter is op dierenwelzijn.
,,De handel heeft de KNPV kapotgemaakt. Vroeger was het een leuke wedstrijdsport waarbij het ging om de eer en het plezier met je hond. Door de handel is geld een rol gaan spelen.
Als iemand je hond wil kopen, zorg je misschien dat die sneller klaar is. En als de hond niet geschikt is, ben je wellicht geneigd hem onder dwang toch iets te leren. Vroeger, als een hond niet geschikt was, ging hij eruit.”
Van den Broek, jarenlang organisator van de Nederlandse kampioenschappen van de KNPV, zag in de jaren 80 de eerste Amerikaanse toeschouwers komen, vooral van politie en defensie.
,,Ze stonden versteld van wat onze honden konden en durfden.” Op zijn beurt was Van den Broek verbaasd toen hij een politiehond bezig zag die was afgericht door de Engelse politie. ,,Die beet nog niet in een zakdoek.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
‘Uitzonderlijk sociaal project’ De Stadskamer in race voor prestigieuze prijs
DOETINCHEM - De Stadskamer in Doetinchem is één van de vijf Gelderse kanshebbers op het Appeltje van Oranje 2021. Dit is een prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een uitzonderlijk sociaal project. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
PREMIUM
Zorgpersoneel uit Achterhoek moet flink eind rijden voor een prik: ‘niet ideaal’
WINTERSWIJK - Zorgmedewerkers uit vooral de Achterhoek moeten flink een eind rijden voor ze op de locatie zijn waar ze een spuit krijgen. In hun eigen tijd zijn ze zo drie uur kwijt voor het halen van één van de twee prikken. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien.
-
PREMIUM
Achterhoekse onderbuik gevoed door Randstedelijke ‘import’
DOETINCHEM/ WINTERSWIJK - De Achterhoeker zit helemaal niet te wachten op mensen uit de Randstad. Deze xenofobe reactie lijkt op te maken uit een peiling van deze krant. De aangekondigde campagne om mensen vanuit het westen naar de Achterhoek te halen, werkt averechts. Of is het een onderbuikgevoel dat oplaait op Twitter en Facebook? -
Nieuwbouw Slingeland stap dichterbij na aankoop monumentale boerderij
DOETINCHEM - Met de aankoop van de monumentale hallenboerderij 't Mentingslag is de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem een stap dichterbij. Dat de aankoop als een nieuwe stap in die richting moet worden gezien, meldt het Slingeland samen met de gemeente Doetinchem in een persbericht. -
PREMIUM
‘Wat we gaan doen met villa 't Veldhoen? Erin wonen’; grootscheepse verbouwing van kleurrijk pand
DOETINCHEM - Wat Jurgen en Jeanette Smit van plan zijn te gaan doen met villa 't Veldhoen in Doetinchem? ,,Gewoon, erin wonen”, zegt het kinderloze stel (beiden 50) dat sinds oktober bezig is met een grootscheepse verbouwing van de vroegere burgemeesterswoning. Toegegeven: het is wel wat groot voor twee personen.
In samenwerking met indebuurt Doetinchem
0 reacties