Het voormalige stadhuis van Doetinchem nu op de plek van Hotel De Graafschap na het bombardement van maart 1945. ‘No right turn’ waarschuwt om niet de ook vernielde Waterstraat in te rijden.
Volledig scherm
Het voormalige stadhuis van Doetinchem nu op de plek van Hotel De Graafschap na het bombardement van maart 1945. ‘No right turn’ waarschuwt om niet de ook vernielde Waterstraat in te rijden. © Foto collectie Marsman

Indrukwekkende documentaire over bombardementen op Doetinchem

DOETINCHEM - Deze dagen is het precies 75 jaar geleden dat het centrum van Doetinchem werd gebombardeerd. Binnen een tijdsbestek werd de Achterhoekse stad drie keer door bommen uit Canadese vliegtuigen geraakt. In totaal stierven tussen de 130 en 135 mensen vanwege de bombardementen. 

Filmer  Wim Maatman heeft er vijftien jaar geleden een indrukwekkende documentaire van gemaakt, die dit weekeinde te zien zou zijn in de Gruitpoort. Vanwege de coronacrisis gaan de voorstellingen echter niet door. Wel is besloten de documentaire beschikbaar te stellen, zodat alle belangstellenden de film toch kunnen zien. 

De documentaire bestaat uit originele beelden, interviews en achtergrondinformatie. Bekijk de docu hieronder.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem