Jongens vinden middeleeuwse kanonskogel op geluidswal in Doetinchem

videoDOETINCHEM - De broertjes Sem (9) en Gijs (7) Bolderman hebben samen met buurjongen Milan Derksen (9) een kanonskogel gevonden op de geluidswal bij de Wannedreef in hun wijk De Huet in Doetinchem.

Ze vonden het 3,5 kilo wegende voorwerp met een diameter van 14 centimeter op 7 januari, tijdens het spelen. Pim Bolderman, de vader van Sem en Gijs, vond op internet soortgelijke exemplaren die in Nijmegen zijn aangetroffen. 

Hij komt in contact met Ger Lieverdink van de Historische Vereniging Deutekom. Deze concludeerde dat het gaat om een stenen kanonskogel uit de vijftiende eeuw. ,,Gemaakt door een steenhouwer van hard graniet in de middeleeuwen. Nooit eerder hier aangetroffen”, weet Lieverdink.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Volledig scherm
Sem, Milan en Gijs (van links naar rechts) met de middeleeuwse kanonskogel die ze hebben gevonden in Doetinchem. © Theo Kock

Kogel krijgt mooi plekje in Stadsmuseum

Quote

Deze kogel is in Doetinchem gevonden, die hoort hier ook te blijven

André van de Burgt, Stadsmuseum

Woensdagmiddag is de kogel aangeboden aan het Stadsmuseum in het voormalige postkantoor aan de Burgemeester van Nispenstraat. Dat gaat een mooi plekje zoeken voor de granieten kogel, zegt vrijwilliger André van de Burgt.

Voor Bolderman is het glashelder: ,,Deze kogel is in Doetinchem gevonden, die hoort hier ook te blijven. De jongens riepen meteen: misschien levert ie wel veel geld op. Maar sommige dingen hebben alleen historische waarde, hebben we uitgelegd.”

Vanaf de zestiende eeuw werden kanonskogels niet meer van steen, maar van metaal vervaardigd. Vandaar dat de conclusie voor de hand ligt dat het een vijftiende-eeuws exemplaar is. Maar waarvandaan? 

Nader onderzoek moet dat uitwijzen. In de omgeving van de Liemersweg is voor zover bekend nooit slag geleverd. Wel zijn bij het ontwikkelen van De Huet en de geluidswal enorme hoeveelheden zand op de kleigrond aangebracht. ,,Waarschijnlijk is de kogel hier op die manier terechtgekomen”, denkt Lieverdink.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem