Volledig scherm
Het Joop Sarsplein is geopend. Sigrid Becker, de vrouw van Joop, maakt een foto van een speciale voor het plein gemaakte krantenpagina. Links wethouder Ingrid Lambregts, rechts provinciaal gedeputeerde Peter Kerris. © DG

Joop Sars heeft 2,5 jaar na zijn dood al zijn eigen plein in Doetinchem

DOETINCHEM - Meestal gaat er wel een jaar of tien overheen voordat een overledene wordt geëerd door een straat of plein naar hem of haar te noemen. Joop Sars breekt wat dat betreft alle records: tweeënhalf jaar na zijn dood begin juni 2017, is gisteren het Joop Sarsplein geopend. 

Sars (die 74 jaar werd) had, onder meer als nimmer aflatend organisator van het Stadsfeest, grote verdiensten voor de Doetinchemse binnenstad. 

Gelderlanderpand

Het plein dat naar Sars is genoemd komt in de plaats van het eerder dit jaar gesloopte Gelderlanderpand. De familie Hendrixen - uitbater van de Stadsbrouwerij er tegenover - is de eigenaar van het plein en wil hier in elk geval de komende tien jaar een terras exploiteren. Het terras wordt in april 2020 geopend. 

Het plein is gerealiseerd door Hendrixen samen met de gemeente Doetinchem en provincie Gelderland. Er wordt onder meer een glas-in-loodraam - verwijzend naar de in de jaren vijftig van de vorige eeuw opkomende ruimtevaart - dat zat in het trapportaal van het pand (wederopbouwarchitectuur), teruggebracht op het plein. Ook is er een pergola van stalen en houten balken gemaakt, die ervoor moet zorgen dat de rooilijn niet wordt verstoord nu het pand er niet meer is. Ook komt er veel groen. De totale kosten zijn 639.000 euro. 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem