Koningin Máxima krijgt zonnebloemen in Toldijk

Video/updateTOLDIJK - Koningin Máxima is vandaag op bezoek in Beltrum, Toldijk en Doetinchem. In Toldijk werd Hare Majesteit door Erica Olthof verblijd met een bosje zonnebloemen. 

,,Majesteit, ik heb een bosje bloemen voor u!”

De stem van Erica Olthof stijgt uit boven het geroezemoes van het publiek, dat in Toldijk is toegestroomd om Máxima te zien. De meesten hopen met camera of telefoon de komst van de koningin naar hun kleine dorp vast te leggen.

Volledig scherm
Koningin Máxima luister aandachtig naar het liedje dat de kinderen in Toldijk voor haar zingen. © theo kock persfotografie

Olthof niet, zij is niet geïnteresseerd in een foto. Al ruim voor aankomst van de koningin bij basisschool De Rank staat ze met zonnebloemen in de hand te wachten op de Audi’s met de AA-kentekens. Zoals ze bij het bezoek van Beatrix aan Toldijk in 2013 ook al een bos tulpen had voor de toenmalige koningin, wil ze nu Máxima een bosje bloemen geven.

Kort na 10.30 uur arriveert Máxima. Camera’s klikken en applaus klinkt. Vol verwachting kijkt Olthof over de bos bloemen naar de koningin, maar na een korte zwaai naar het publiek stapt die vanuit de auto direct het schoolplein op.

Daar loopt ze door een haag kinderen, die een liedje zingen onder aanvoering van Jan Burgers, de man die zijn laatste jaar beleeft als schooldirecteur. ‘Welkom op De Rank, waar iedereen u kent. We zijn een fijne school, waar we werken en we spelen. En kennis van AI, met elkaar gaan delen’, klinkt het uit de kinderkelen. Máxima stopt even op weg naar de ingang van de school voor een compliment. ,,Goed zo, bravo!”

Binnen volgt ze met kinderen uit groep 7 en 8 de eerste les van de Nationale AI-cursus Junior, de lessen over kunstmatige intelligentie die gisteren van start gingen op meer dan 2.000 scholen. ,,Vroeger hadden wij geen internet en Google, toen was het heel anders dan nu. En dit gaat nog veel meer verandering brengen”, zegt Máxima tegen de leerlingen.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Koningin Máxima tijdens de lancering van de Nationale AI-cursus Junior. Deze cursus moet kinderen de beginselen van kunstmatige of artificiële intelligentie (AI) bijbrengen. © ANP

Buiten staat Olthof nog altijd te wachten met het bosje zonnebloemen. Als de les klaar is en Máxima rond 11.00 uur de royale Audi wil instappen, doet Olthof haar ultieme poging: ,,Majesteit, ik heb een bosje bloemen voor u!”

Als de koningin opkijkt ziet ze de heldergele zonnebloemen. Ze loopt om de auto en pakt het bosje breeduit lachend aan. Het publiek vind het prachtig en juicht om zoveel hoffelijkheid.

Bosje van zes euro kostte een tientje

Volledig scherm
Koningin Máxima neemt het bosje zonnebloemen in ontvangst van Erica Olthof. © ANP

Olthof glundert. Zoals ze ruim zes jaar geleden al een bosje tulpen gaf aan Beatrix, is het haar ook gelukt om Máxima een bloemetje te geven.

Net als toen zijn het authentieke Toldijkse bloemen. ,,Eigenlijk wilde ik Máxima ook tulpen geven, maar die waren op bij tulpenkweker Wesselink. Dus heb ik maar zonnebloemen gehaald langs de weg bij Mariët Nieuwenhuis”, zegt Olthof. ,,Zo’n bosje kost zes euro, maar ik had alleen maar een tientje bij me. Niet erg, het is toch de koningin.”

Tegen het middaguur is het weer rustig zoals altijd in Toldijk. Daar zijn ze trots zijn op zoveel belangstelling van het koninklijk huis voor hun dorp. Maar er leeft nog wel een droom: prinses Amalia die komt vogelknuppelen op het Toldijks feest.

Laat in 2035 de plaatselijke Oranjevereniging nou 100 jaar bestaan...

Woensdag aan het eind van de ochtend was Máxima ook nog in de bibliotheek in Doetinchem en ’s middags opende ze de Groene Mineralen Centrale in Beltrum.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Doetinchem