Volledig scherm
Het Rietveld Lyceum in Doetinchem, een gemeentelijk monument van ruim veertig jaar oud. © Jan Ruland van den Brink

‘Locaties twee Doetinchemse scholen binnen drie weken bekend’

DOETINCHEM - De locaties waar vanaf september 2020 de twee overgebleven Doetinchemse middelbare scholen zullen resideren, moeten binnen drie weken bekend zijn. Dat zegt Henk van der Esch, voorzitter van Achterhoek VO, waar de drie middelbare scholen (Rietveld Lyceum, Ludger College en Ulenhofcollege) onder vallen.

,,Dat moet omdat medio november de voorlichtingsavonden”, zegt Van der Esch. ,,Naar welke scholen gaan de leerlingen die van de basisscholen afkomen? De leerlingen en hun ouders moeten weten waar ze voor kiezen.”

Vorig jaar werd al besloten dat de drie Doetinchemse scholen vanaf september verder gaan als twee scholen: het Panora Lyceum en het Houtkamp College. De reden daarvoor is de bevolkingskrimp: volgens een prognose uit 2016 neemt het aantal brugklassers in de toekomst met een derde af.  

Ingrijpend

Het meest ingrijpende besluit moet nog worden genomen: voor welke twee locaties wordt gekozen? En ten koste van welke locatie(s) gaat dat? Achterhoek VO is daarover in onderhandeling met de gemeente Doetinchem. De gemeente, onder leiding van wethouder Maureen Sluiter, is verantwoordelijk voor het geld dat nodig is voor de realisatie van schoolgebouwen.

Monument

Het kan zijn dat twee nieuwe panden wordt gebouwd maar het is ook mogelijk dat uit twee van de huidige drie gebouwen wordt gekozen. Een scenario daartussen is ook mogelijk. Een van de drie huidige gebouwen – waarin het Rietveld huist – is gemeentelijk monument. 

,,Achterhoek VO en gemeente zijn het eens over de twee locaties waarin de nieuwe brugklassen starten”, zegt Van der Esch. ,,Ik denk dat dat lukt.”

In samenwerking met indebuurt Doetinchem