Volledig scherm
© Thinkstock

Milieugroepen: Doetinchem blijft te soepel voor veehouderijen

DEN HAAG/ DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem is te soepel voor veehouders, vinden de Gelderse Natuur- en Milieufederatie en Milieuwerkgroep De Oude IJsselstreek. Zij stapten maandag naar de Raad van State om het bestemmingsplan Buitengebied 2012 aan te vechten. 

De milieugroeperingen vinden dat er een streep moet worden gezet door zeker zeven locaties waar de gemeenteraad uitbreidingen van veebedrijven mogelijk maakt. Het gaat om bedrijven aan de Varsseveldseweg, Bezelhorstweg, Bultenseweg, Broekstraat, Keppelsweg, Nieuwe Kerkweg en Steverinkstraat.

Doetinchem vindt uitbreiding met stallen en dieren toelaatbaar als de ammoniakuitstoot per bedrijf niet toeneemt. De gemeente neemt daarbij de aantallen dieren op de vergunning als uitgangspunt. De milieugroepen vinden dat het feitelijke aantal aanwezige dieren bepalend is voor de uitgangssituatie en niet de aantallen die op de vergunning staan. 

‘Hiaten in rapportage’

De milieuclubs willen dat voor het hele bestemmingsplan een nieuw milieueffectrapportage (mer) wordt gemaakt. In de bestaande mer zitten hiaten, zegt woordvoerder Bernhard Oosting. Zo zou in het mer-onderzoek niet zijn meegenomen dat woonbestemmingen zijn omgezet naar agrarische bestemmingen. Bouwvlakken zouden zijn vergroot zonder dat naar ammoniak is gekeken.  

GNMF en De Oude IJsselstreek willen ook dat er een streep gaat door de bouw van zeven landhuizen op landgoed ’t Maetland bij Gaanderen. Hiervoor bestond in 2004 al een plan dat niet van de grond is gekomen. Het project werd aangepast, alle woningen worden vrijstaand. Uitspraak van de Raad van State volgt over enkele maanden.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem