Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Miljoenen tegen overlast door extreem weer in Gelderland

NIJMEGEN/DOETINCHEM – Om beter bestand te zijn tegen extreem weer, zoals hoosbuien, hitte en langdurige droogte, moet er de komende jaren flink worden geïnvesteerd. Nu al zijn er miljoenen beschikbaar voor proefprojecten in onder meer Doetinchem, Arnhem en Nijmegen, uiteindelijk zijn er honderden miljoenen nodig.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en waterstaat) maakte woensdag bekend dat er fors meer geld nodig is voor maatregelen die het gevolg zijn van de verandering van het klimaat. De eerste 5 miljoen euro wordt uitgetrokken voor een aantal pilots.

Vervuiling

Zo worden in Nijmegen de komende jaren op verschillende plekken wadi's aangelegd, doorlatende waterbuffers die zich vullen met hemelwater en dit enige tijd vast houden. Onderzocht wordt wat het effect hiervan precies is op bijvoorbeeld de grondwaterstand en of er via de wadi’s bijvoorbeeld niet te veel vervuiling in de bodem terecht komt. 

,,In zo'n wadi verzamelt zich natuurlijk ook vuil’’, stelt een woordvoerder van de gemeente Nijmegen. ,,We willen gaan kijken wat daar precies het effect van is.’’ Nijmegen kent al verschillende wadi's in de wijken ten noorden van de Waal. ,,En er komen nog wadi's bij.’’

In Doetinchem loopt al een proef, waarbij in een straat onder het wegdek steenwol is aangebracht dat water op zou moeten kunnen vangen. Onderzocht wordt nu hoe effectief dat is en of het op meer plekken uitgeprobeerd kan worden.

Bestuurskwartier

De gevolgen van de klimaatveranderingen kunnen ook opgevangen door een gebied anders in te richten. Dat gebeurt in het Arnhemse Bestuurskwartier, een gebied met veel verharding en weinig groen waar een groene  zone in wordt aangelegd. Wanneer dat precies gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem