Volledig scherm
De carnavalsoptocht in 2019 door de Boliestraat. Archieffoto: Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink

Minderjarig en dronken bij carnaval Doetinchem? ‘Dan bellen we de ouders’

DOETINCHEM - Jongeren onder de 18 jaar met een slok op kunnen er tijdens het carnaval in Doetinchem op rekenen dat de ouders worden gebeld om hun op te halen. 

,,We gaan jongeren onder de 18 jaar streng controleren", zegt Patrick Berendsen, organisator namens stichting Leutekom van het carnaval in Doetinchem.

,,Natuurlijk, jongeren onder de 18 jaar mogen helemaal geen alcohol drinken maar tijdens het carnaval - bijvoorbeeld bij de optocht - is dat niet te controleren. Het wordt geen razzia. Maar laveloze jongeren vind ik zelf een vreselijk gezicht. Dan worden de ouders gebeld.’’

Quote

Als verantwoor­de­lij­ke organisa­tie kunnen we het er niet bij laten ze alleen van het terrein te sturen

Patrick Berendsen, stichting Leutekom

Tijdens carnaval - vrijdag 21 tot en met dinsdag 25 februari - is het centrum van Doetinchem een evenemententerrein. Dronken jongeren en volwassenen kunnen van het terrein worden gezet door de organisatie.

,,Maar als verantwoordelijke organisatie kunnen we het er bij jongeren niet bij laten ze alleen van het terrein te zetten", zegt Berendsen. ,,Dan bellen we dus de ouders om ze op te halen.” De organisatie van het carnaval werkt hierin samen met de gemeente, jeugdzorg, politie, Buha en de brandweer. 

‘Flinke innemers bij optocht’

Volgens Mikel Kleinpenning, wijkagent in het centrum van Doetinchem, staat er tijdens de optocht op zaterdagmiddag jeugd langs de kant die alcohol drinkt. ,,Vaak flinke innemers", zegt Kleinpenning.

,,Het is lastig controleren of ze onder de 18 jaar zijn. Simpel minderjarigen in kennelijke staat van het evenemententerrein zetten, kan niet. We hebben ook een zorgplicht. Dus dan worden de ouders gebeld.”   

In samenwerking met indebuurt Doetinchem